Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Ocak 2015 17:12

Afganistan'da yer alan Türk okulu ilk mezunlarını verdi

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'nın Afganistan'ın kuzeyindeki Cevizcan vilayetinin Akça ilçesindeki okulu Habibe Kadiri Kız Lisesi ilk mezunlarını verdi.

Afganistan'da yer alan Türk okulu ilk mezunlarını verdi
afganistan, türk okulu, mezunmlar,

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'nın Afganistan'ın kuzeyindeki Cevizcan vilayetinin Akça ilçesindeki okulu Habibe Kadiri Kız Lisesi ilk mezunlarını verdi. İlk kez 27 kız öğrencinin diploma aldığı lisedeki mezuniyet törenine Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Diş İlişkiler Genel Müdürü Yusuf Ziya Yediyıldız, Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü Semih Aktekin, Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Proje Koordinasyon Daire Başkanı Hatice Kübra Akçam, Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Mustafa Erdeviren, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan, Cevizcan Valisi Baymurat Koyunlu ve çok sayıda davetli katıldı. Törene telefonla bağlanan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "2007 yılında Afganistan'ın Cevizcan vilayeti Akça ilçesinde açılmış olan Habibe Kadiri Kız Lisesi'nin ilk mezunlarını vermesi vesilesiyle her ne kadar program yoğunluğu nedeniyle aranızda olamasam da telefonla sizlerle buluşmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek isterim" dedi.  "Okulu yaptıran ve bakanlığımıza devreden Bereket Kadiri'ye, süreçte emeği geçen başta Afganistan Eğitim Bakanı Faruk Vardak ve bakanlığımın bürokratlarına teşekkürü bir borç biliyorum" diye konuşan Avcı, 2008'den bu yana eğitim-öğretim faaliyetlerine devam eden okulun ilk mezunlarını verdiğini, burada yetişen öğrencilerin her birinin Afganistan'ın geleceğinde önemli rol üstleneceğine olan inancını dile getirdi. Milli Eğitim Bakanı Avcı, "Okulumuzun ilkokul, ortaokul ve lise bölümünde halen okumakta olan 521 öğrencimizin eğitim-öğretimlerinde hizmet veren okul müdürümüze ve 18 öğretmenimize emeklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum" ifadesini kullandı. Törende konuşan Başkonsolos Erdeviren ise "Türk-Afgan dostluğunun ne kadar derin olduğunu hiç söylememe gerek yok. İki ülke arasındaki dostluğun parlayan yıldızları bugün buradan mezun oluyor. Bu da dostluğun ne kadar derin olduğunu gösteriyor" dedi. Cevizcan Valisi Koyunlu da Afganistan devleti ve halkı adına Türkiye'ye yaptığı yardım faaliyetlerinden dolayı teşekkür etti. İki ülke arasındaki dostluğun daha da pekişerek devam ettiğini ifade eden Koyunlu, Türkiye'nin Afganistan'da yürüttüğü projelerin çokluğuna ve önemine değindi. Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Diş İlişkiler Genel Müdürü Yediyıldız ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nı selamlarını ileterek, "Bizim gönül köprülerimiz tarih boyunca hep olmuştur. Hz. Mevlana'nın doğduğu topraklar buradadır ve vefat ettiği yer de Türkiye'dir. Bizim gerçekten tarihi bağlarımız vardır. Biz sanki tek bir millet gibiyiz" dedi. Konuşmaların ardından öğrenciler halk oyunları gösterisi sundu ve mezun olan öğrencilere diplomaları verildi. Afgan işadamı Bereketullah Kadiri tarafından 2007'de inşa edilen Habibe Kadiri Kız Lisesi'nin tefrişatını TİKA yaptırmıştı. Okulda Milli Eğitim Bakanlığı'nın Türkiye'den atadığı öğretmenler eğitim veriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...