Tgrt Haber
17 Ağustos 2021 10:35

Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanı: Taliban'ın beni öldürmesini bekliyorum

Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinin ardından Afgan kadınlarının yaşadığı korku, kadın örgütlerini harekete geçirdi. Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanı ise Taliban'ın kendisini öldüreceğini iddia etti.

Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanı: Taliban'ın beni öldürmesini bekliyorum
afganistan,taliban

ABD ordusunun Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla Taliban, ülkenin merkez vilayetlerini hızla ele geçirmeye başladı. Önceki gün ise Kabil'e giren Taliban, ülke yönetimini ele geçirdi. Taliban'ın başa geçmesiyle beraber binlerce kişi Kabil Havalimanı'na yöneldi, havalimanında adeta bir kaos ortamı oluştu. Afganistan'dan kaçamayanlar için ise korku dönemi başladı. Taliban'ın başa geçmesinin hemen ardından ülkedeki kadınlara ''Artık işe gelmeyin'' dendiği iddia edildi. Kabil'deki Üniversite'ye ise kadınların giremediği de iddialar arasındaydı.

Taliban, ''Kadın haklarına saygı göstereceğiz'' dese de başa geçmesinin ardından yaşananlar ülkede özellikle kadınlarda büyük bir korku ve endişe meydana getirdi. Bazı kadın örgütleri de Afgan kadınları için harekete geçti.

Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanı: Taliban'ın beni öldürmesini bekliyorum

''HER KADININ YAŞADIĞI KORKUYU HİSSEDİYORUM''

BBC'ye konuşan Afganistan Eğitim Bakanı Rangina Hamidi, "Şoktayım ve yaşananlara inanmıyorum" dedi ve "tamamen güvendiğini" söylediği Cumhurbaşkanı Gani'nin gitmesini beklemediğini söyledi:

"Afganistan'da yaşayan her annenin, her kadının yaşadığı korkuyu hissediyorum. Yarın sabaha hayatta olacak mıyız, kestirmek çok ama çok güç. Bazı sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalabilirim ve sanırım dünyayı biraz daha iyi bir yere dönüştürmeye çalıştığımız için ödeyeceğimiz bedel bu."

AFGANİSTAN'IN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI: ÖLÜMÜ BEKLİYORUM

Taliban'ın dönüşü, kadın milletvekilleri, bürokratlar ve yerel yöneticileri de kaygılandırdı. Örgütün daha önce de sık sık hedef aldığı ve ülkenin ilk kadın belediye başkanı olan Zarifa Ghafari, Taliban savaşçılarının evini basıp onu ve ailesini öldürmesinden korktuğunu belirtti.

Afganistan'ın ilk kadın belediye başkanı: Taliban'ın beni öldürmesini bekliyorum

İngiltere'de yayımlanan i News'a yaptığı açıklamada Vardak Belediye Başkanı Ghafari, "Burada oturmuş gelmelerini bekliyorum. Bana ve aileme yardım edecek kimse yok. Benim gibi insanlar için gelecekler ve beni öldürecekler. Ailemi bırakamam. Zaten nereye gideceğim ki?" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...