Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Haziran 2022 09:01 - Güncelleme : 10 Haziran 2022 09:07

Afrika Birliği Putin ile tahıl krizini görüştü: Kıtlık uyarısı

Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Valdimir Putin ile tahıl ve gübre konusuna ilişkin görüştüğünü açıkladı. Sall, "Hububat üretilmezse, Afrika kıtasını istikrarsızlaştırabilecek çok ciddi bir kıtlıkla karşı karşıya kalacağız." dedi.

Editör: Murat Makas / Kaynak: Anadolu Ajansı
Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı Sall ile Putin arasında kritik görüşme
tahıl,kıtlık,Vladimir Putin
Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı Sall ile Putin arasında kritik görüşme

Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı olan aynı zamanda Senegal Cumhurbaşkanlığını da yapan Macky Sall, France 24 kanalı ve RFI radyosuna Fransa'nın başkenti Paris'te özel bir mülakat verdi.

Macky Sall, Ukrayna-Rusya savaşının Afrika'da ciddi etkileri olduğuna dikkat çekerek, kıtlık konusunda uyardı. Geçen hafta gerçekleştirdiği Rusya ziyaretine ilişkin konuşan Sall, AfB Dönem Başkanı olarak, Afrika'nın Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle yaşadığı tahıl ve gübre sıkıntısını aktarmak için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü belirtti.

'CİDDİ KITLIK' UYARISI

Sall, Putin'den Odessa limanı vasıtasıyla Ukrayna'daki tahılın serbest kalması, Afrika'nın gübre ve tahıla erişimi konusunda yardımcı olmasını talep ettiğini ve savaşı sonlandırma çağrısında bulunduğunu kaydetti. AfB Dönem Başkanı Sall, "Hububat üretilmezse, Afrika kıtasını istikrarsızlaştırabilecek çok ciddi bir kıtlıkla karşı karşıya kalacağız." diye konuştu. Sall, Mali'ye Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından uygulanan yaptırımlara ilişkin gelen soruya da cevap verdi.

Mali'nin ECOWAS ile ortak karar almadan sivil geçiş sürecine ilişkin kararını duyurmasını "beceriksizlik" olarak niteleyen Sall, Mali'deki cunta ile hala uzlaşılabileceğini umduğunu dile getirdi.

Sall, 3 Temmuz'da yapılacak ECOWAS zirvesini kastederek, "(Mali'nin) Temmuza kadar ECOWAS'ın yaptırımları kaldırması için istediği şartları yerine getirip getirmeyeceğini göreceğiz." dedi. ECOWAS, ocakta geçiş sürecinin 5 yıl olacağını duyuran Mali'ye o tarihten bu yana çeşitli yaptırımlar uyguluyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...