Tgrt Haber
23 May 2022 11:15 - Güncelleme : 23 May 2022 11:46

Afrika'dan uluslararası medyaya maymun çiçeği virüsü tepkisi: Siyahileri kullanmayın

Maymun çiçeği virüsünün dünyaya yayılmasıyla beraber Afrikalı basın mensuplarından haberlerde sürekli olarak siyahilerin fotoğraflarının kullanılmasına tepki geldi. Avrupa ve Kuzey Amerika medyasının siyahi ve Afrikalılara karşı ayrımcı bir politika izlendiği iddia edildi.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
İlk kez virüs, Batı ya da Orta Afrika ile bağlantılı olmayan kişilerde tespit edildi. Virüsün kimden yayıldığı belli değil.
maymun çiçeği virüsü,afrika
İlk kez virüs, Batı ya da Orta Afrika ile bağlantılı olmayan kişilerde tespit edildi. Virüsün kimden yayıldığı belli değil.

1970'li yıllarda Orta Afrika'da ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü Avrupa'ya sıçradı. Geçtiğimiz hafta İngiltere'de ortaya çıkan vakalarla beraber birçok ülkede maymun çiçeği hastalığı baş gösterdi. Dünya gündemine damgasını vuran yeni salgın alarmıyla beraber Afrikalı basın mensuplarından tepki geldi. Maymun çiçeği virüsü haberlerinde siyahilerin fotoğraflarının kullanılmasına tepki gösteren Yabancı Basın Birliği (FPAA) açıklamasında,  maymun çiçeği virüsü hastalığı haberlerinde Afrikalılara ait fotoğrafların kullanılmaması için uluslararası medyaya çağrı yapıldığı ifade etti.

Maymun çiçeği hastalığı haberlerinin sürekli olarak Afrikalılara yönelik fotoğraflarla verilmesinin kınandığı bildirilen açıklamada, medyanın ırkçılığıa karşı çıkması gerektiğinin altı çizildi.

Afrika'dan uluslararası medyaya maymun çiçeği virüsü tepkisi: Siyahileri kullanmayın

''AVRUPA VE ABD'DEN FOTOĞRAFLAR KULLANIN''

Avrupa ve Kuzey Amerika medyasının siyahi ve Afrikalılara karşı ayrımcı bir yayın politikası izlediği iddia edildi. Açıklamada, "Eğer Avrupa ve Amerika'daki maymun çiçeği virüsü salgınından bahsediyorsanız Avrupa ve Amerika'daki hastanelerden fotoğraflar kullanmalısınız." ifadesine yer verildi.

Afrika dışındaki medya kuruluşlarında çalışan editörlere çağrı yapılan açıklamada, salgın hastalık ve herhangi benzeri olumsuz durumlarda Afrikalılara ait fotoğrafların kullanılmaması talep edildi.

Afrika'dan uluslararası medyaya maymun çiçeği virüsü tepkisi: Siyahileri kullanmayın

DÜNYADA 80 VAKA VAR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şimdiye kadar 80 maymun çiçeği vakasını doğrularken 50 vaka henüz araştırılıyor. Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...