Tgrt Haber
05 Aralık 2014 18:43

Akdeniz'i şişme botla geçmeye çalışan 17 göçmen öldü

İtalyan donanması, Akdeniz'i şişme botla geçmeye çalışan 80'den fazla göçmenden 17'sinin öldüğünü duyurdu.

Akdeniz'i şişme botla geçmeye çalışan 17 göçmen öldü
italya, akdeniz, şişme botlar,

İtalyan yetkililer, bottan 16 ceset çıkardıklarını, bir kişinin kurtarıldıktan sonra hayatını kaybettiğini ve 70 göçmenin de sağ çıktığını söyledi. Ölüm nedenlerinin çoğunun beden ısısının düşmesinden veya sıvı kaybından kaynaklandığı belirtildi. İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, göçmenleri taşıyan şişme botun, Lampedusa adasının yaklaşık 240 km açığında bulunduğunu ifade etti. Donanma, iki gün içinde kurtarılan göçmen sayısının 200'den fazla olduğunu kaydetti. Bugün yaşanan olayın, İtalya'da göçmenlere insani yardım operasyonu olan Mare Nostrum'un yerini, AB sınır güvenliğinden sorumlu Frontex tarafından yürütülen çok uluslu yardım programı Triton'a bırakmaya başlamasından sonra yaşanan ilk ölüm olduğu düşünülüyor.

Bir yılda 150 bin göçmen kurtarıldı

Mare Nostrum, göçmen botlarının çoğunun battığı bölge olan Libya'nın kıyılarını denetliyor.

Triton programının daha dar bir bütçesi var ve bu nedenle AB kıyı sularında devriye gezdiği bölgeler de kısıtlı.

Son bir yılda İtalyan gemileri yaklaşık 150 bin göçmeni kurtardı.

İtalyan donanması, Triton programıyla beraber arama kurtarma çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

İnsan haklarından sorumlu Birleşmiş Milletler yetkilisi François Crepeau, Cuma günü yaptığı açıklamada Akdeniz'den geçmeye çalışan göçmenlerin durumunun küresel bir insanlık krizi olduğunu ve küresel bir cevap verilmesi gerektiğini söyledi.

Crepeau, "Bu durum, Avrupa devletlerinden ve uluslararası toplumdan yeni ve ortak stratejik bir yaklaşım gerektiriyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...