Tgrt Haber
09 Mart 2017 19:44

Akıncı Rum tarafından beklentilerini açıkladı

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Bugünlerde en büyük beklentimiz kuşkusuz ki Rum tarafında yapılmış olan vahim hatadan (Enosis kararı) dönülmesidir." dedi.

Akıncı Rum tarafından beklentilerini açıkladı
Mustafa Akıncı,KKTC,Enosis

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) temaslarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki görüşmeleri sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. 

Burada konuşan Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinin tıkanma noktasında olmasına rağmen Türkiye'nin sürece yakın ilgi duyduğunu kaydetti. 

Başbakan Yıldırımın'ın ziyareti kapsamında Kıbrıs meselesinde yaşanan sorunları yüz yüze konuşma fırsatı bulduklarını dile getiren Akıncı, "Bugünlerde en büyük beklentimiz kuşkusuz ki Rum tarafında yapılmış olan vahim hatadan dönülmesidir. Hatadan dönmek, yanlıştan ders çıkarmak bir erdemdir. Kıbrıs'ta bize gerekli olan barış bir kültürüdür, Enosis kültürü değildir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının Enosis kararı yanlışından dönebileceğini Kıbrıslı Türklere göstermeleri halinde bunun kendileri açısından da önemli bir gelişme olacağını belirterek, bunun giderek erozyona uğrayan iki halk arasındaki güvenin yeniden inşasına yardımcı olacağını düşündüğünü ifade etti.

Akıncı Rum tarafından beklentilerini açıkladı

"Anastasiadis'in AB'yi kışkırtmasını anlamak mümkün değil"

Rum lider Nikos Anastasiadis'in Kıbrıs'ta çözüm imkanı olduğu halde Avrupa Birliği'ni bu konuda kışkırtmasını anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Akıncı, şunları kaydetti:

"Bütün bunlara rağmen, Kıbrıs Türk tarafı olarak, KKTC olarak çözüm irademiz elbette devam ediyor. Biz adada varılacak olan bir çözümün sadece ada halkları için değil Türkiye ve Yunanistan için de bölge için de iyi olacağını değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu çözüm olsun da nasıl isterse olsun anlamıda bir çözüm değildir. Üç tane önemli unsur var; eşitlik, özgürlük ve güvenlik. Eşitliğimizi, özgürlüğümüzü ve güvenliğimizi garanti altına alacak bir çözüm bölgede enerji güvenliğini de işbirliği olanaklarını da elbette sağlayacaktır. Aksi takdirde bölgede yeni gerginlikler söz konusu olabilir."

Rum tarafından "Akıncı bizi tehdit ediyor" şeklindeki yaklaşımların doğru olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, "Bunun tehditle uzaktan yakından akalası yok, bunun gerçeklikle alakası var. Herkes tarafından böyle bilinmesi lazım." dedi.

"Kıbrıs'ta tüm tarafların yararlı çıkacağı bir çözüme ulaşılabilirse şu anda var olan KKTC, Kıbrıs Türk kurucu devleti haline dönüşür ve federal çatı altında yolumuza devam ederiz." diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:

"KKTC gelişerek yoluna devam eder"

"Yok eğer olamıyorsa, bizim dışımızdaki nedenlerle ve özellikle Rum tarafından kaynaklı olarak olamıyorsa o zaman KKTC elbette ortadan kaybolacak değildir. KKTC gelişerek yoluna devam edecektir. O zaman da herkes Kıbrıs'ta iki devletli, iki ayrı devletin kökleşeceği bir çözüme hazır olmak durumunda kalacaktır. Her iki şıkta da Türkiye ile olan ilişkilerimizin artarak süreceğini ifade etmek istiyorum. Tarihten gelen bağlarımızla elbette Türkiye ile olan ilişkilerimiz olası bir çözümden sonra da devam edecektir. Dolayısıyla bu ilişkilerden Kıbrıs Türk halkına daha güzel bir gelecek oluşturabilmek için yararlanmamız lazım."

Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakan Yıldırım'a KKTC'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Yıldırım'ın KKTC'ye verdiği destek ve yürütmekte olduğu çalışmalarda başarılar diledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...