Tgrt Haber
24 Nisan 2015 01:17

Almanya Cumhurbaşkanı 'soykırım' dedi

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, 'Ermenilerin kaderi 20. yüzyıla dehşet veren bir şekilde damgasını vuran toplu kıyım, etnik temizlik, tehcirler ve evet soykırım tarihi için bir örnektir' dedi

Almanya Cumhurbaşkanı 'soykırım' dedi
Almanya Cumhurbaşkanı, Joachim Gauck, Ermeni,

Cumhurbaşkanı Gauck, Berliner Dom katedralinde Almanya'daki kiliselerin ortak düzenlediği "Ermenilere, Süryanilere ve Pontus-Rumlarına uygulanan soykırımı anma töreni"ne katılarak bir konuşma yaptı. "Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermeni halkı bir soykırıma benzer dinamikle kurban düştü" diyen Gauck, yapılan anma ile bugün yaşayanları suçlama gibi bir düşüncenin olmadığını söyledi. Gauck, "Faillerin çocuklarına suç isnat edilemez. Ancak, kurbanların yakınlarının da tarihi olayların tanınmasını bekleme hakkı vardır" dedi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin ölümünde ülkesinin de sorumluluğuna dikkati çeken Gauck, Almanya'nın sorumluluğunun ya da varsa suçunun tespit edilmesinin kendileri için bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Gauck, Hitler'in 1939'da Polanya'yı işgal ederken, "Bugün kim Ermenileri yok edilmesini konuşuyor?" diye sorarak başladığını da hatırlattı.

Türkiye ve Ermenistan arasında bir yakınlaşmanın kendilerini sevindireceğini de kaydeden Gauck, "Kimsenin gerçeklerden korkmasına gerek yok" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...