Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Ocak 2022 15:43

Almanya, AB'nin nükleer enerji planına tepki gösterdi

Almanya hükümeti, nükleer enerjiyi tehlikeli gördüklerini ve bu teknolojinin kıtanın iklim dostu gelecek planlarına aykırı olduğunu açıkladı. Bu nedenle Avrupa'nın güçlü ekonomisi, Avrupa Birliği’nin nükleer enerji önerilerine karşı çıktı.

Almanya, AB'nin nükleer enerji planına tepki gösterdi
temiz enerji,doğal gaz,nükleer enerji,nükleer santraller,almanya,fransa

İklim değişikliği hızlandıkça ülkelerin ve Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler gibi blokların aldıkları önlemler hızlanmaya başladı. Avrupa'nın sanayi ülkesi Almanya da çeşitli projeler üzerinde duruyor ve oldukça iddialı görünüyor.

Almanya, kalan üç nükleer santralini bu yılın sonunda kapatacağını ve 2030 yılına kadar kömürü aşamalı olarak kaldıracağını duyurdu. Enerji için şimdilik doğal gaz kullanacaklarını açıklayan Almanya, 2045 yılına kadar iklim nötr (iklime etki etmeyen) enerji geliştirecek. Ancak komşusu Fransa'nın planları farklı... 

AB ÜLKELERİNDEN ZIT KARARLAR 

Fransa da ise durum biraz farklı. Çünkü gelecekteki enerji ihtiyaçlarını karşılamak için mevcut reaktörleri modernize etmeyi ve yenilerini inşa etmeyi hedefliyor. Yani reaktörlerden vazgeçmiş değiller. 

Almanya, AB'nin nükleer enerji planına tepki gösterdi

AB'nin en büyük ekonomilerinden ikisinin izlediği zıt yöntemler, AB’nin yürütme komisyonunda garip bir durumla sonuçlandı. Çünkü Associated Press’in elde ettiği bir AB planı, hem nükleer enerjinin hem de doğal gazın belirli koşullar altında yatırım amaçlı sürdürülebilir olarak kabul edilebileceğini gösteriyor. AB, hem Fransa'nın hem de Almanya'nın izlediği yolu kabullenmiş durumda. 

ALMANYA REAKTÖRLERE KARŞI

Almanya'nın hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit ise bu konuda oldukça net bir tavır sergiledi. Sözcü, “Nükleer teknolojinin tehlikeli olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde konuşarak, binlerce nesil sürecek radyoaktif atıklarla ne yapılacağı sorusunun henüz çözülememiş olduğuna dikkat çekti. 

Almanya, AB'nin nükleer enerji planına tepki gösterdi

Hebestreit, Almanya'nın AB'nin atom enerjisi değerlendirmesini açıkça reddettiğini ve komisyona karşı bu tutumunu defalarca dile getirdiğini de sözlerine ekledi. “Almanya şu anda konuyla ilgili sonraki adımlarını düşünüyor" diyerek sözlerini noktaladı. 

Bu arada, çevreci gruplar ise Almanya'nın doğal gaz konusundaki ısrarını eleştiriyor. Çünkü kömürden daha az kirletici olmasına karşın doğal gaz da yakıldığında ana sera gazlarından karbondioksit üretmekte. 

Hebestreit ise doğal gazın şimdilik bir köprü görevi gördüğünü belirterek, 2045’e kadar hidrojen gibi kirletici olmayan alternatifleri kullanmaya başlayacaklarını açıkladı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...