Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 May 2021 19:29

Almanya ve Fransa'dan ABD'ye casusluk suçlaması

Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) müttefik ülkeleri gizlice dinlediğine ilişkin çıkan iddialar sebebiyle ABD'den casusluk konusunda açıklama bekliyor.

Almanya ve Fransa'dan ABD'ye casusluk suçlaması
almanya,fransa,abd,casusluk

Avrupa Birliği (AB) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki ilişkiler iyice açılıyor. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Avrupalı lider ve parlamenterleri gizlice gözetlediği yönünde yayılan haberler rahatsızlık oluşturdu. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, casusluk konusuyla ilgili ABD'den açıklama beklediklerini duyurdu.

İkili zirvede görüşen Merkel ile Macron, toplantı sonrası düzenledikleri basın toplantısında casusluk faaliyetlerine tepki gösterdi. Ortaya atılan iddianın doğru olması halinde müttefikler arasındaki bu tip bir hamlenin kabul edilemez olacağını vurgulayan Macron, "Avrupa Birliği ve ABD'nin birleştiren güven bağlarına bağlıyım. Aramızda şüpheye yer yok. Netlik istiyoruz. Danimarkalı ve Amerikalı ortaklarımızın tüm bilgileri vermelerini istedik. Cevapları bekliyoruz" şeklinde konuştu. Merkel de Macron'un sözlerine katıldığını belirtti.

CASUSLUK İDDİALARININ GEÇMİŞİ

Danimarka Yayın Kurumu (DR) tarafından yayınlanan raporda, 2012-2014 yılları arasında Merkel'in yanı sıra çeşitli denizaltı kabloları ile ülkelerin iletişim sistemlerine erişilerek İsveç, Norveç ve Fransa'nın üst düzey siyasilerin telefonlarının dinlendiği kaydedilmişti. Danimarka Yayın Kurumu'nun gizli bilgilere erişimi olduğu söylenen 9 kaynakla görüştüğü ifade edilmiş, Merkel'in yanı sıra Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve dönemin muhalif lideri Peer Steinbrück'ün de dinlendiği kaydedilmişti.

Yaşananlardan daha önce haberi olduğu ifade edilen Danimarka Savunma Bakanı Trine Bramsen ise, “Müttefiklerin sistematik olarak dinlenmesi kabul edilemez” ifadesini kullanmıştı. Konuya ilişkin Danimarka İstihbarat Servisi'nin (FE) ve ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'ndan (NSA) herhangi bir açıklama henüz yapılmadı.

Öte yandan, benzer iddialar 2013 yılında da ortaya çıkmış, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden tarafından gerçekleştirilen sızdırma ile Merkel'in dinlendiği öne sürülmüştü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...