Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 May 2015 20:48

Almanya'da makinistler yine greve gidiyor

Almanya'da demiryollarında görevli makinistler ücret artışı talebiyle 9. kez greve gidecek.

Almanya'da makinistler yine greve gidiyor
almanya, makinistler, grev,

Makinistler Sendikasından (GDL) yapılan açıklamaya göre, yük trenlerindeki makinistler yarın TSİ ile 16.00'da, yolcu trenlerindeki makinistler ise 20 Mayıs'ta TSİ ile 03.00'de iş bırakacak.

Açıklamada, grevin ne zaman biteceği belirtilmezken, iş bırakma eyleminin bitiş zamanın 48 saat önce kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

GDL Başkanı Claus Weselsky, başkent Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, şimdiki iş bırakma eyleminin mayıs ayı başında yapılan grevden biraz daha uzun süreceğini söyledi.

Weselsky, iş bırakma eyleminin ne zaman sonlandırılacağının kendileri tarafından bilindiğini, bundan dolayı eylemin sonu açık olarak nitelendirilemeyeceğini kaydetti.

Grev süresi içinde GDL'nin Alman demiryolları şirketi Deutsche Bahn (DB) yönetimiyle görüşebileceğini ifade eden Weselsky, uzlaşma olması durumunda buna hazır olduklarını ve grevi durdurabileceklerini vurguladı.

Weselsky, DB'nin hafta sonu GDL'nin verdiği teklifleri değerlendirmeye bile almadığını savunarak, bunun görüşmelerden bir sonuç çıkmayacağını gösterdiğini kaydetti.

DB'nin zaman kazanmak istediğini ve hükümetin yaz aylarında çıkaracağı yeni toplu sözleşme yasasını beklediğini ileri süren Weselsky, DB'nin artık grev için boşa para harcamayı bırakarak sendika üyeleriyle görüşmesini istedi.

Hükümetin çıkarmak istediği yeni toplu sözleşme yasasıyla GDL gibi küçük sendikaların yetkilerini azaltmayı ve görüşmeleri tek elden yapmayı hedeflediği ifade ediliyor.

Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt de GDL'nin iş verenlerle uzlaşmaya yanaşmasını isteyerek, sendikanın grev kararının anlayışla karşılanmayacağını belirtti.

Federal Meclis Ulaştırma Komisyonu Başkanı Martin Burkert, bu grevin Alman ekonomisine büyük ölçüde olumsuz etki yapacağı endişesini taşıdığını söyledi.

GDL, makinistler için yaklaşık yüzde 5 oranında ücret artışı ve haftada 1 saat daha az çalışma talep ediyor. GDL, ayrıca fazla mesainin sınırlandırılmasını ve emeklilik düzenlemesinin iyileştirilmesini istiyor. Sendika ile iş veren arasında hafta sonu yapılan görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Makinistler, geçen yılın eylül ayından sonra 8 kez iş bırakmıştı. GDL, en son 4-10 Mayıs'ta 138 saatlik greve gitmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...