Tgrt Haber
27 Eylül 2021 08:40

Almanya’da seçimin galibi Sosyal Demokrat Parti oldu

Almanya’da 60 milyonun üzerinde seçmenin oy kullandığı seçimde sonuçlar açıklandı. Sosyal Demokrat Parti oyların yüzde 25,7'sini alarak birinci parti oldu. Maliye Bakanı Olaf Scholz'u başbakan adayı gösteren Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti ile birlikte hükümeti kurmaya hazırlanıyor.

Almanya’da seçimin galibi Sosyal Demokrat Parti oldu
Almanya,Sosyal Demokrat Parti,seçim

Almanya dün 20. Federal Meclis’in yeni üyelerini belirlemek için gittiği sandığa gitti. Sayım işlemlerinin tamamlanmasının ardından seçimin galibi Sosyal Demokrat Parti SPD yüzde 25.7 oy oranı ile birinci parti oldu. Sosyal Demokrat Parti Fedenal meclis'te bulunan 735 vekil sandalyesinin 206'sını alarak meclisin en çok sandalyesine sahip oldu. Scholz, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti ile hükümeti kurmak için adımlar atacağını açıkladı. 2002'den sonra ilk kez sandıktan birinci parti çıkan SPD, 2017 seçimlerine göre oyunu 5,2 arttırdı.

Almanya’da seçimin galibi Sosyal Demokrat Parti oldu

Partilerin oy dağılımını gösteren tablo

1945 SONRASI EN KÖTÜ SONUÇ

CDU/CSU, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan genel seçimlerde en düşük oy oranını almış oldu. Yeşiller Partisi oy oranını 4 yıl önceki seçimlere göre 5,8 puan arttırarak 14,8 ile üçüncü olurken oy oranını 0,7 puan yükselten Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11,5 ile dördüncü sırada yer aldı. Yeşiller Partisi, şimdiye kadarki genel seçimlerde en yüksek oy oranını yakaladı.

SOL PARTİ MECLİSE GİREMEDİ

Yine tarihi bir başarı kazanan Liberal Parti (FDP) oy oranı 11.5 yüzdesi ile seçimin kazananlar arasında yer alarak dördüncü büyük parti oldu. Liberaller aldıkları oy karşılığında Federal meclis'te 92 sandalye ile temsil edilecekler. Federal Meclis'e girmeyi başaran Irkçı söylemleri bulunan Almanya için Alternatif Partisi AfF ise oy kaybına rağmen 10.3 oy oranı ile Federal Meclise girdi ve 83 sandalye kazandı. Sol Parti (Die Linke) 2017 yılında kazandığı yüzde 9,2 oranındaki oy başarısını koruyamayarak oyların yüzde 4.9 geriledi ve Federal Meclise giremedi.

SANDIĞA GİDEN YÜZDE 76.6

83 milyonluk Almanya'da dün sandığa gitme hakkı bulunan seçmen sayısı 60 Milyon 400 bin olurken, sandığa gidenlerin oranı yüzde 76.6'de olarak belirlendi. Oyların yüzde 41.1 'i ise mektupla kullanıldı. 16 eyalette 299 seçim bölgesinde 85 bin sandıkta 47 parti ve 6 bin 211 aday için kullanıldı ve Federal Meclise CDU/CUS, SPD, FDP, Yeşiller ve AfD girme hakkını kazandı.

Almanya’da seçimin galibi Sosyal Demokrat Parti oldu

Oyları eriyen Angela Merkel'in partisi gelmiş geçmiş en kötü performansı gösterdi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...