Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Aralık 2021 12:27

Almanya'nın yeni başbakanı Olaf Scholz oldu

Almanya Federal Meclisi'ndeki oylamada Sosyal Demokrat Parti Milletvekili ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, ilk turda başbakan seçildi. Cumhurbaşkanı Steinmeier'den atama belgesini aldıktan sonra mecliste yemin ederek görevine resmen başlayan Scholz, olağanüstü hizmetlerinden ötürü eski Başbakan Angela Merkel'e teşekkür etti. Merkel ise Scholz'u tebrik edip Almanya için en iyisini yapacak şekilde çalışmasını diledi.

Almanya'nın yeni başbakanı Olaf Scholz oldu
Son dakika,Almanya,Seçim,Olaf Scholz

Olaf Scholz'un Federal Meclis'te yapılan oylamada 303'e karşı 395 oyla başbakan seçilmesiyle birlikte Almanya'da 16 yıllık Angela Merkel dönemi son erdi. Federal Almanya Cumhuriyeti'nin 10'uncu Başbakanı Scholz, Sosyal Demokrat Partili (SPD) bir siyasetçi olarak, Willy Brandt, Helmut Schmidt ve Gerhard Schröder'den sonra bu görevi üstlenen dördüncü lider.

Oylamada 303 "hayır" oyu kullanılırken, 6 milletvekili çekimser kaldı. 3 oy da geçersiz sayıldı. Böylelikle başbakan seçilen 63 yaşındaki Scholz, Cumhurbaşkanlığı konutu olan Bellevue Sarayı'na giderek Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'den atama belgesi aldı ve tekrar Federal Meclis'e dönerek yemin etti.

Almanya'nın yeni başbakanı Olaf Scholz oldu
Almanya Başbakanı Scholz ile Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier

OYLAMAYI TRİBÜNDEN İZLEDİ

Görev süresini tamamlayacak olan Angela Merkel, milletvekili olmadığı için oylamayı tribünden izledi. Merkel, Meclis Başkanı Bas tarafından selamlanmasının ardından milletvekilleri tarafından alkış aldı. Tribünde ayrıca eski Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, eski Başbakan Gerhard Schröder ve Scholz'un eşi Britta Ernst, babası Gerhard Scholz, annesi Christel Scholz ile kardeşleri Jens ve Ingo Scholz yer aldı.

Almanya'nın yeni başbakanı Olaf Scholz oldu

Olaf Scholz, Meclis'te yemin ettikten sonra kabinenin yeni üyeleriyle Bellevue Sarayı'na gidip atama belgelerini aldı. Yeniden meclise dönerek burada yemin eden Scholz ve kabinesi resmen göreve başladı.

Scholz, 2007-2009 yıllarında Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı, 2011-2018 yıllarında Hamburg Eayleti Başbakanı ve 2018-2021 yıllarında Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanlığı yapmıştı.

Almanya'nın yeni başbakanı Olaf Scholz oldu

MERKEL: ÜLKEMİZİN EN İYİSİ İÇİN ÇALIŞIN

Merkel, törende yaptığı konuşmada, Olaf Scholz'u tebrik ederek, "Bu göreve gelmenin etkileyici bir an olduğunu biliyorum." dedi. Bu görevin heyecan verici, tatmin edici ve aynı zamanda zorlu bir görev olduğunu ifade eden Merkel, keyif alarak yapıldığında bu ülke için sorumluluk almanın belki de en güzel görevlerinden biri olduğunu söyledi.

Başbakanlık çalışanlarına da teşekkür eden Merkel, Scholz'a başarılar diledi. Merkel, "Büyük motivasyonla işe başlayacağınızı biliyorum. Bundan dolayı bu evi (Başbakanlığı) sahiplenin ve ülkemizin en iyisi için çalışın. Benim dileğim bu." ifadelerini kullandı.

SCHOLZ'DAN MERKEL'E: OLAĞANÜSTÜ ŞEYLER YAPTINIZ

Başbakan Scholz da Merkel'e son 16 yıldaki çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, "Başbakanlıkta bulunduğunuz dönem olağanüstü zamandı. Siz de olağanüstü şeyler yaptınız." değerlendirmesinde bulundu. Bu dönemde birçok zorluğun üstesinden gelindiğini ifade eden Scholz, "Önümüze bir çok kriz çıktı" ifadelerini kullandı.

Scholz, Merkel'in kabinelerinde çeşitli görevlerde bulunduğunu ve bu krizlerin bazılarını birlikte atlattıklarını anımsatan Scholz, "Aramızda her zaman çok güvenilir bir iş birliği olmuştur" diye konuştu.

Federal Mecliste 395 milletvekilinin oyunu alarak Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FPD) arasında kurulan hükümetin başbakanı seçilen Scholz, yerel saatle 18.00'de başkanlık edeceği ilk bakanlar kurulu toplantısını düzenleyecek.

Almanya'nın yeni başbakanı Olaf Scholz oldu

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...