Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Eylül 2015 06:07

Anlaşmayı destekleyen senatörlerin sayısı 31'e yükseldi

ABD Kongresi'nde İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer anlaşmayı destekleyen senatörlerin sayısı 31'e çıktı.

Anlaşmayı destekleyen senatörlerin sayısı 31'e yükseldi
obama, abd,

Demokrat Parti Oregon Senatörü Jeff Merkley, İran ile Batılı ülkeler arasında Avusturya'nın başkenti Viyana'da temmuz ayında imzalanan nükleer anlaşmayı destekleyeceğini açıkladı.ABD yönetiminin nükleer anlaşmanın detaylarını kamuoyuna duyurmak için oluşturduğu medium.com adlı internet sitesinde kararını duyuran Merkley, "Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (JCPOA) İran'ın nükleer silah elde etmesini bloke edecek uygun en iyi strateji olduğuna inanıyorum" dedi.

ABD Başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de, Merkley ile anlaşmayı destekleyeceğini duyuran senatörlerin sayısının 31'e ulaştığını belirtti.

Demokrat Parti Delaware Senatörü Chris Coons'un da yönetimin üst düzey yetkilileriyle anlaşmanın detaylarına ilişkin bir dizi görüşmeler gerçekleştirdiği bilgisini veren Earnest, Coons'un ne yönde karar verdiğini ya da kararını ne zaman açıklayacağını henüz bilmediklerini kaydetti.

Kongre'nin İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nihai nükleer anlaşmayı gözden geçirme süreci, 17 Eylül'de dolacak.

Obama, Kongre'den anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse bunu veto edeceğini söylemişti. Ancak, Kongre'nin iki kanadının da böyle bir tasarıyı 3'te 2 çoğunlukla geçirmesi halinde Obama'nın veto yetkisi kalkıyor.

Bu nedenle de Obama yönetimi, 3'te 2 çoğunluğu önleme noktasında lobi faaliyetlerini yoğunlaştırırken, Cumhuriyetçiler de aksi yönde çaba sarfediyor.

Obama'nın, vetosunu korumak için 100 sandalyeli Senato'da 34 senatörü, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde de 146 üyeyi ikna etmesi yeterli olacak.

Senato'da 44 sandalyeye sahip Demokratların Temsilciler Meclisi'nde 188 üyesi bulunuyor.

Ancak Temsilciler Meclisi ve Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin yanı sıra bazı Demokratlar da nükleer anlaşmaya şüpheyle yaklaşıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...