Tgrt Haber
09 Mart 2016 16:08

AP üyelerinden 'Putin'i AB ülkelerine almayın' çağrısı

57 Avrupa Parlamentosu üyesi, 'Ukrayna milletvekili Savçenko'nun kaçırılması, yasa dışı alıkonulması, hapsedilmesi ve hakkında sahte delil üretilmesinde rol oynadığı' gerekçesiyle aralarında Rusya Devlet Başkanı Putin'in de bulunduğu 29 kişi hakkında yaptırım kararı alınmasını istedi.

AP üyelerinden 'Putin'i AB ülkelerine almayın' çağrısı
putin, ap, ab,

Bazı Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri, Ukraynalı kadın  pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko davası nedeniyle aralarında Rusya Devlet  Başkanı Vladimir Putin'in de olduğu 29 kişiye seyahat yasağı getirilmesini  istedi.Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakı'nın (ALDE) çağrısına 57 AP  üyesi destek verdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica  Mogherini'ye gönderilen mektupta, Savçenko'nun kaçırıldığı, yasa dışı  alıkonulduğu, hapsedildiği ve hakkında sahte delil üretildiği belirtildi.Bu eylemlere karıştığı öne sürülen 29 kişinin sıralandığı listenin en  başında Rusya Devlet Başkanı Putin'in adı yer aldı.
 
Mektupta, Putin ile ilgili olarak, "Rusya, bir otoriter rejimle  yönetiliyor. Tüm yetkiler, Devlet Başkanı Putin'in elinde toplanıyor. Putin,  Savçenko'nun alıkonulmasına dönük siyasi kararın sorumlularından biri" ifadesi  kullanıldı.Mektupta, AB Konseyi'nden Putin dahil adı geçen 29 kişi için AB  ülkelerine seyahat yasağı getirilmesi, banka hesaplarının dondurulması, AB  ülkelerindeki mal varlıklarına el konulması istendi. ALDE Başkan Yardımcısı Petras Austrevicius, çağrıya dair  açıklamasında, "Nadejda Savçenko davası, Rusya liderliğinin ve yargısının bugün  ne halde olduğunu doğru şekilde yansıtıyor. Bu ülke, en tepeden başlayarak bir  suç devleti oluyor. AB, böyle bir Rusya'yla baş etmek için uygun yöntemler  bulmaya mecbur" dedi.

RUSYA'YA KINAMA

AP Dış ilişkiler Komitesi'nin açıklamasında da açlık grevindeki  Savçenko'nun durumunun kötüleştiği vurgulandı.Bu durumdan endişe duyulduğu belirtilen açıklamada, bugünkü duruşmayı  izlemek isteyen Ukraynalı milletvekillerinin Rusya'ya girişine izin verilmemesi  güçlü şekilde kınandı. Ukraynalı milletvekilinin derhal ve şartsız serbest bırakılması  istenen açıklamada ayrıca, "Savçenko'nun kaçırılması ve neredeyse 2 yıldır yasa  dışı şekilde alıkonulmasına yol açan Rusya Federasyonu'ndaki hukukun üstünlüğü  ilkesinin birçok kez ihlal edilmesi de kınanmaktadır" ifadesine yer verildi.

"DEHŞETE DÜŞTÜK"
 
Avrupa Halk Partisi (EPP) de, bugünkü duruşma sonrası bir kez daha  Savçenko'nun serbest bırakılması çağrısı yaptı.
 
EPP Grubu Başkanı Manfred Weber ve Başkan Yardımcısı Jacek  Saryusz-Wolski, ortak açıklamalarında, AB Konseyi'nin Savçenko davasıyla mümkün  olan en kısa sürede ilgilenmesini talep ettiklerini belirterek, "Savçenko'nun  dramatik durumu karşısında dehşete düştük. Günlerdir açlık grevinde. Sağlığı  tehlikede. Önümüzdeki gün ve saatlerde tamamen kötüleşecek ve muhtemelen ölecek"  ifadesi kullanıldı.

SAVÇENKO DAVASI

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlara  gönüllü katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu üsteğmen Savçenko, 18-19  Haziran 2014’te Lugansk bölgesindeki Sçastye şehri yakınlarında, sözde Lugansk  Halk Cumhuriyeti ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı. Rusya’nın Voronej  şehrinde tutuklu bulunduğu 8 Temmuz 2014’te ortaya çıkan Savçenko, Ukrayna’nın  doğusundaki Rus gazetecileri öldürmekle suçlanmıştı.
 
Rostov Bölgesi Donetsk Şehir Mahkemesinde 2 Mart’ta görülen davada  savcı, Savçenko hakkında 23 yıl hapis ve 100 bin ruble para cezası talep etmiş,  tutuklu kaldığı sürenin de cezadan düşürülmesini istemişti. Savçenko, duruşmada  son savunma için söz hakkı verilmemesi üzerine açlık grevine başlamıştı.
 
Bugünkü duruşmada Rus mahkemesi, Savçenko hakkındaki kararı 21-22  Mart'ta açıklamaya karar vermişti.
 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...