Tgrt Haber
26 May 2014 11:35

AP'de aşırı sağ yükseldi

Seçim sonuçlarına yönelik tahminler Hristiyan Demokratların zemin kaybetse de en büyük siyasi grup olmayı sürdüreceğini, aşırı sağın ise net yükseliş yakaladığını gösteriyor.

AP'de aşırı sağ yükseldi
Aşırı sağ, AP, seçimler,

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yeni üyelerini belirlemek için Avrupa Birliği’nin (AB) 28 üye ülkesinde yapılan seçimlerde aşırı sağ ve Avrupa karşıtları net yükseliş kaydederken ana akım siyasi partilerin iki önemli temsilcisi Hristiyan Demokratlar ve Sosyalistler ciddi boyutta zemin kaybetti. AP’deki 751 koltuğun siyasi gruplara göre dağılımına yönelik son tahminler Hristiyan Demokratların (EPP) 212 koltuğa sahip olacağını gösteriyor. Bu grup, mevcut AP’de 275 üyeye sahipti. Hristiyan Demokratlar, 63 koltuk kaybetse de AP’nin en büyük siyasi grubu olmayı sürdürecek. Seçim sonuçlarına yönelik tahminlere göre Sosyalistler (S&D), 186 üyeyle AP’nin ikinci büyük gücü olmayı garantilemiş durumda. Bu grubun mevcut AP’deki sandalye sayısı 195 seviyesindeydi. Liberallerin (ALDE), üçüncü büyük grup olma konumu da yapılan son tahminlere göre sürüyor. ALDE’nin, 15 koltuk kaybederek 70 üyeye sahip olması öngörülüyor.
Ana akım siyasi partilerin bir başka üyesi Yeşiller de bir önceki AP seçimindeki sonuçlara yakın bir performans sergilemiş gibi gözüküyor. Güncellenmiş tahminlere göre Yeşillerin AP’ye 55 üye sokması bekleniyor. Bu da 3 koltuğun kaybedildiği anlamına geliyor. Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular (ECR) için 56 yerine 44 koltuk öngörülürken aşırı sol GUE/NGL’in koltuk sayısını 35’ten 43’e çıkaracağı tahmin ediliyor. Mevcut parlamentoda herhangi bir gruba bağlı olmayan ve ırkçı politika izleyen 29 koltuklu NI'nin üye sayısını 38’e çıkarması öngörülüyor. Bünyesinde İngiliz UKIP gibi Avrupa karşıtı partilerin yanı sıra bazı aşırı sağ isimleri de barındıran Özgürlük ve Demokrasi Avrupası (EFD) grubunun 3 koltukluk artışla 36 üyeye sahip olması bekleniyor. Mevcut koltuk dağılımında herhangi bir siyasi grupla uyumlu olmayan ve ilk kez AP’ye girecek siyasi partilere üye yeni seçilen parlamenter sayısının ise toplamda 67’yi bulması bekleniyor. Şu aşamada "diğerleri" olarak adlandırılan bu gruptan da aşırı sağa kayma olabileceği belirtiliyor. AP’de siyasi grup oluşturabilmek için 7 farklı Avrupa Birliği (AB) ülkesinden en az 25 parlamenterin bir araya gelmesi gerekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...