Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Mart 2014 20:33

Arap ülkelerinin temsilcileri Erbil'de toplandı

20 Arap ülkesinden sanayi ve ticaret odalarıyla 200 firmanın katıldığı Irak-Kürdistan Yatırım Forumu, Erbil kentinde başladı.

Arap ülkelerinin temsilcileri Erbil'de toplandı
Irak-Kürdistan Yatırım Forumu, Başbakan Yardımcısı Şavez, birleşik arap emirlikleri, Hamit Muhammet, Dünya Ekonomisi haberleri, Dünya Ekonomisi,

Rotana Otel'de düzenlenen ve iki gün sürecek forumun açılışında konuşan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Roj Nuri Şavez, 2017 yılına kadar petrol üretimini artıracaklarını belirterek, "Günlük üretimimiz 3 yıl sonra 6 milyon varile ulaşacaktır. Enerji sektörüne 136 milyar dolar, hizmet sektörü için ise 102 milyar dolarlık bir bütçe ayrılmış durumda. Bu, Irak'ın yatırımcılar için iyi bir pazar olduğunu gösteriyor" dedi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, Mesut Barzani'nin foruma gönderdiği mesajı okudu. Barzani, mesajında "Yabancı ve Arap yatırımcıların Kürdistan bölgesine gelmesi, güven ve istikrarın sonucudur. Siyaset, ekonomik temeller üzerinde güçlü bir şekilde yapılabilir. Ekonomi de siyasete bağlıdır. Son birkaç yılda bölgemizde 37 milyar dolar yatırım yapıldı. Çünkü yatırımcıların Kürdistan yönetimine güvenleri tamdır" ifadelerini kullandı. Çelebi, konuşmasında Kürdistan bölgesinin yabancı yatırımcılar için önemli bir cazibe merkezi olduğunu ifade ederek, "Yatırımları, bölgemize çekmek için önemli projeler hazırladık. Buraya gelen yatırımcı kazanır. Çünkü burada istikrar ve güven var" diye konuştu. Birleşik Arap Emirlikleri Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Başkanı Hamit Muhammet de konuşmasında firmalar arasındaki işbirliğini geliştirmek için söz konusu forumu düzenlediklerini belirtti. Kürdistan bölgesi ile güçlü ticari ilişkiler geliştirdiklerini dile getiren Muhammet, "Irak ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ticaret hacmi 8 milyar dolara ulaştı. Bunun yüzde 50'si Kürdistan bölgesiyle yapıldı. Temennimiz bunun artarak devam etmesidir" şeklinde konuştu. Forum, yarın firma temsilcileriyle, sanayi ve ticaret odası başkanlarının konuşmalarıyla devam edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...