Tgrt Haber
05 Aralık 2014 17:09

Ashton Carter Obama'nın Savunma Bakanı adayı

ABD Başkanı Barack Obama, Savunma Bakanlığına Ashton Carter'ı aday gösterdi.

Ashton Carter Obama'nın Savunma Bakanı adayı
abd, obama, savunma bakanı, aday,

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Savunma Bakanlığına Ashton Carter'ı aday gösterdi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, geçen hafta istifasını açıklamış, bu kararı da Obama ve kendisinin birlikte aldığını belirtmişti. Hagel, yeni bakanın Senato'da onaylanmasına kadar ise görevine devam edeceğini belirtmişti. Obama, Beyaz Saray'da düzenlenen törende, Hagel'den boşalacak koltuk için bakanlıkta 2011-2013 yıllarında bakan yardımcılığı görevini yürüten Carter'ı aday gösterdiğini açıkladı.  Carter’ı yıllardır tanıdığını, dostluğuna, sıkı çalışmasına ve liderliğine inandığını belirten Obama, Carter’ın bakanlığı içerden ve dışarıdan bildiğini, uluslararası alanda tanındığını ve hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi bakanlarla birlikte çalıştığını kaydetti. Obama, Carter ile yıllardır çalıştığına işaret ederek onun yargılarına ve tavsiyelerine güvendiğini bildirdi. 

Törende, Obama'nın yanında Carter ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da bulundu. 

Carter da yaptığı konuşmada, bu göreve aday gösterilmekten onur duyduğunu söyledi. 

Obama ile bakanlığın önündeki zorluk ve avantajları konuştuklarını ifade eden Carter, bakanlığı teyit edilirse kendisine en samimi tavsiyelerini vereceğini dile getirdi. 

Hagel katılmadı

Daha önceki görev değişimi duyuru törenlerine, görevi bırakan bakanların da katıldığı görülüyordu. Ancak, bu toplantıya Hagel katılmadı.

Savunma Bakanlığından bir yetkili, Hagel'ın bugünün Carter için özel bir gün olduğuna inandığını, Carter'dan ve dostluğundan gurur duyduğunu ve bu nedenle dikkati dağıtmak istemediğini söyledi.

Savunma Bakanlığı'nda 2011-2013 yıllarında bakan yardımcılığı görevini yürüten Carter, hem Hagel hem de selefi Leon Panetta ile çalıştı. Carter, daha önce de hem Obama hem de eski Başkan Bill Clinton dönemlerinde Pentagon içerisinde çeşitli görevler üstlendi, geçmişte akademi dünyası ve özel sektörde de görevler aldı.

ABD'nin sıkı bütçe kesintilerine gittiği bir dönemde herkesin gözünün üzerinde olduğu Savunma Bakanlığı'nın bütçesinin idaresine katkı sağlayan Carter'ın bakanlığın işleyişine dair derin deneyimi bulunuyor. Carter, Panetta emekli olduğunda da yerine geçebilecek isimler arasında düşünülüyordu ancak Obama'nın Hagel'ı tercih etmesinin ardından bakanlıktaki görevini bırakmıştı.

Carter'ın bakanlık görevine resmen başlayabilmesi için adaylığının Senato tarafından onaylanması gerekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...