Tgrt Haber
27 May 2022 07:19 - Güncelleme : 27 May 2022 07:24

Miçotakis çelme taktı, Atina-Ankara ilişkilerinde yeni dönem rafa kalktı

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in ABD ziyaretinde Türkiye’ye yönelik skandal çağrıları Türkiye’nin yeni sayfa açma isteğini sekmeye uğrattı. Atina ile sorunların diplomasi ile çözülmesi yaşanan gerginliğin doruğa çıkması ile birlikte şimdilik rafa kaldırıldı.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Miçotakis çelme taktı, Atina-Ankara ilişkilerinde yeni dönem rafa kalktı
atina,miçotakis,abd,türkiye

ABD’nin Yunanistan’daki üs sayılarını arttırmaya yönelik kanun teklifi Yunan parlemantosundan geçmesinin ardından Miçotakis soluğu ABD’de oldu. Biden ile ikili görüşmelerde bulunan Miçotakis, ABD kongresinde yaptığı konuşmada Türkiye’yi hedef aldı. ABD’nin Türkiye’ye F-16 vermemesi konusunda direten Miçotakis’e Cumhurbaşkanı Erdoğan çok sert tepki gösterdi. “Miçotakis diye biri benim için yok” ifadelerini kullanan Erdoğan’a Atina yönetiminden cevap gecikmedi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Yunan başbakanın kendi ülkesinin çıkarını savunduğunu iddia etti.

ATİNA’NIN İKİ YÜZLÜ TUTUMU

Ankara ise en üst perdeden Miçotakis’in ikiyüzlü politikasına tepki gösterirken, iki ülke arasındaki meselelerin çözümü Atina’nın tutumu nedeniyle rafa kaldırıldı. Bu meseleler arasında karasuları, kıta sahanlığı, Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlık, Ege’deki gayri askeri statüdeki adaların Yunanistan tarafından silahlandırılması, hava sahası, kimliği belirsiz ada, adacık ve kayalıkların statüsü, göçmen meselesi ile Batı Trakya Türkleri meseleleri yer alıyor.

TÜRKİYE ENDİŞESİ VAR

Miçotakis’in ilişkileri baltalamasının arkasında, Türkiye’nin son dönemde Rusya ve Ukrayna krizinde oynadığı rol ve bölgesinde söz sahibi olmasından duyduğu rahatsızlığın yattığı belirtiliyor. Ayrıca, Miçotakis’in, İsrail ve Mısır ile normalleşme süreci başlatan Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de elinin daha güçleneceği endişesi taşıdığı ifade ediliyor. Öte yandan, Türkiye’nin ABD’den F-16 almasına karşı propaganda yapan Miçotakis’in bu propagandası da boşa çıktı. Türkiye’nin öneminin son dönemde ABD tarafından daha iyi anlaşıldığına dikkat çekilirken, Kongre’nin 40 adet F-16 ve 80 adet F-16 modernizasyon kiti tedarikine olumlu baktığı bildirildi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...