Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Eylül 2021 11:01

Avrupa Birliği'nin 2021 Stratejik Öngörü Raporu'nda Türkiye detayı

Avrupa Birliği Komisyonu, gelecek hedefler doğrultusunda Türkiye ve komşu ülkelerle daha yakın bir ilişki içinde olunacağını bildirdi.

Avrupa Birliği'nin 2021 Stratejik Öngörü Raporu'nda Türkiye detayı
avrupa birliği,türkiye

Avrupa Birliği'nin 2021 Stratejik Öngörü Raporu yayımlandı, 'yükselmekte olan ülkeler' arasında bulunan Türkiye detayı dikkat çekti. İlki geçen sene yayımlanan raporun 2021 raporuna açıklamaları AB Komisyonunun Kurumlararası İlişkiler ve Öngörüden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic yaptı. 

5 ANA MADDE GÖRÜŞÜLDÜ

Sefcovic, 2050'ye doğru giderken AB'yi etkileyecek 5 ana başlık hakkında görüştüklerini belirterek, bunların iklim değişikliği ve diğer çevresel meydan okumalar, dijital hiper bağlanabilirlik ve teknoloji dönüşümü, demokrasi ve değerler üzerinde baskı, küresel düzende ve demografideki değişikliği olduğunu söyledi. Maros Sefcovic, AB'nin yeşil ve dijital dönüşümler konusunda daha iyi bir anlayış geliştirmeyi hedeflediğini kaydetti.

TÜRKİYE YÜKSELEN 7 ÜLKE ARASINDA

Küresel düzende ve demografide kaymalar olduğu belirtilen raporda ekonomik ağırlık merkezinin doğuya kaydığı belirtilirken 'yükselen 7 ülke'nin (Türkiye, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya) ekonomik ağırlığının G7 ülkelerinin (Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, ABD) yaklaşık üçte ikisine eşit olduğu belirtildi. 

Avrupa Birliği'nin 2021 Stratejik Öngörü Raporu'nda Türkiye detayı

AB İLE TÜRKİYE ARASINDA YAKIN İŞ BİRLİĞİ

Raporda, bu amaçlar doğrultusunda AB'nin Türkiye ve komşu ülkelerle daha yakın iş birliği içinde olacağına işaret ediliyor. Raporda ayrıca Batı Balkanlar'ın entegrasyonu, transatlantik ilişkiler, Afrika, Hint-Pasifik ve Orta Asya'daki istikrarının jeopolitik öncelikler olarak belirlediği belirtiliyor.

ABD-ÇİN REKABETİ ARTACAK

Çin ve Hindistan'ın yükselişine dikkat çekilen raporda, gelecek dönemde jeo-ekonomik ağırlık merkezinin doğuya kayacağı, ABD-Çin rekabetinin artacağı kaydediliyor.

Ayrıca 2021 Stratejik Öngörü Raporu, AB'nin sağlık ve gıda, teknoloji, enerji, ekonomi ve finans, güvenlik ve savunma alanlarında çağın gerekliliklerini yerine getirmek alanındaki hedeflerini derliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...