Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Temmuz 2021 11:22

Avrupa neden sele teslim oldu ortaya çıktı

Almanya ve Belçika'da yaşanan şiddetli yağışlar yıkıcı ölümlere neden oldu. Yağışlara hazırlıksız yakalanan Avrupa'nın neden sele teslim olduğu ortaya çıktı.

Avrupa neden sele teslim oldu ortaya çıktı
almanya,sel,belçika

Almanya'da 156 kişi, Belçika'da ise 27 kişi sel felaketinde hayatını kaybetti. Geçtiğimiz haftadan beri süren şiddetli yağışlar, dünyanın en gelişmiş ülkelerini vurdu. Avrupa sele hazırlıksız yakalanınca selin neden olduğu araştırıldı.

Aşırı yağış: Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin eski Başkan Yardımcısı ve iklim uzmanı Jean Jouzel, AFP Ajansı’na yaptığı açıklamada su yüklü bulutların, yüksek irtifada soğuk havayla birlikte hareketsiz kalmasıyla aşırı bir yağışın sözkonusu olduğunu söyledi. Buna göre, normalde iki ayda alınan yağış, 14-15 Temmuz döneminde bir anda yağdı.

Avrupa neden sele teslim oldu ortaya çıktıDereler taştı: Son yağışlarla birlikte dere ve kanallarda su seviyesi tehlikeli bir şekilde artmaya başladı. Büyük yerleşimlerde nehir ve kanal taşkınlarına karşı tedbirler alınmıştı. Ancak küçük yerleşimlerde yaygın bir önlem yoktu. Yağış, ani taşkınlara neden olurken uyarıların yeterince ciddiye alınmaması, insanların da yanlış hareket etmesinin can kaybını arttırdığı öne sürüldü.

Avrupa neden sele teslim oldu ortaya çıktıİki kritik hata: Alman Bild gazetesine konuşan doğal afetler konusunda uzman BBK kuruluşunun başkanı Armin Schuster, şunları söyledi:

“Kurbanlardan bazısı tehlikeyi hafife aldı ve şiddetli yağışta iki temel kurala uymadı. Birinci, su dolmaya başlayan bodrumlardan uzak durun. İkincisi, elektriği derhal kesin.''

Şehirleşme: Uzmanlara göre Almanya’nın batısında kentleşmenin artması, toprağın yerini betonun alması da sel felaketini şiddetlendiren unsurlardan oldu.

Avrupa neden sele teslim oldu ortaya çıktıKüresel ısınma: Bilim insanları, ABD ve Kanada’da görülen aşırı sıcaklar gibi Avrupa’nın Ren bölgesinde yaşanan bu sel afetinde de iklim değişikliğinin payı olduğunu düşünüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...