Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Kasım 2021 19:36

Avusturya'da koronavirüs aşısı yaptırmayanlara sokağa çıkma yasağı

Koronavirüs vakalarının artışa geçtiği Avusturya'da Kovid-19 aşısı yatırmayanlara yönelik kısıtlama kararı çıktı. Yukarı Avusturya ve Salzburg şehirlerinde aşı yaptırmayan kişiler için geçerli olan yasağın ülke genelinde de uygulanabileceği bildirildi. Öte yandan Almanya'da da koronavirüs tedbirleri sıkılaştırılırken, kamuya açık etkinliklere aşı yaptırmayanların alınmaması planlanıyor.

Avusturya'da koronavirüs aşısı yaptırmayanlara sokağa çıkma yasağı
avusturya,almanya,kovid-19,koronavirüs,kısıtlama,yasak

Avrupa'da artan Kovid-19 vakaları sonrası kısıtlamalar yeniden gündeme geldi. Orta Avrupa ülkelerinden Avusturya'da günlük vaka sayılarının 10 binin üstüne çıkması nedeniyle 2 eyalette aşı yaptırmayan kişilere sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmasına karar verildi. Benzer yasaklar diğer ülkelerin de gündeminde...

ÜLKE GENELİNDE KISITLAMAYA YEŞİL IŞIK

Avusturya Başbakanı Alexander Schallenberg, basına yaptığı açıklamada, pazar günü eyalet başkanları ve uzmanlarla gerçekleştirilecek görüşmeden sonra ülke genelinde aşı yaptırmayan kişilere yönelik sokağa çıkma uygulanabileceğini belirtti. Herkesi kapsayacak şekilde bir sokağa çıkma kısıtlamasına soğuk baktığını söyleyen Schallenberg, salgınla mücadele konusunda ortak hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI PAZARTESİ GÜNÜ BAŞLIYOR

Sağlık Bakanı Wolfgang Mückstein ise Yukarı Avusturya ve Salzburg eyaletlerinde aşı yaptırmayanlara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasının pazartesi gününden itibaren kesin olarak başlayacağını kaydedip, ülke genelinde benzer bir kısıtlamanın olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi. Bakan Müsckstein ayrıca sağlık personellerine aşı mecburiyetinin hayata geçirileceğini de ifade etti. Buna göre; şimdilik bahsedilen 2 eyalette 15 Kasım Pazartesi gününden itibaren, koronavirüse yakalanmış veya PCR testi yaptırmış olsalar dahi Kovid-19 aşısı olmamış kişilerin dışarı çıkmasına müsaade edilmeyecek.

Avusturya'da koronavirüs aşısı yaptırmayanlara sokağa çıkma yasağı
Avusturya'da aşı yaptırmayanlara bölgesel karantina uygulanacak

Avusturya’da son 24 saatte 11 bin 798 yeni vaka görülürken, toplam vaka sayısı 934 bin 948'e yükseldi. Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 40 artışla 11 bin 641'e ulaştı.

Ülkede salgına ilişkin durumun kaygı verici bir boyut kazanması nedeniyle iktidar, yoğun bakım hasta sayısına göre kademeli olarak sert önlemleri hayata geçireceğini duyurmuş, buna göre yoğun bakım hasta sayısının 600'ün üzerine çıkması durumunda aşı yaptırmayanlara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasının yürürlüğe gireceği açıklanmıştı.

KOMŞUDA 'YÜKSEK RİSKLİ' KATEGORİYE ALINDI

Almanya, vaka sayılarının artması sebebiyle Avusturya'yı tekrar "yüksek riskli ülke" kategorisine dahil etti. Pazartesi gününden başlamak üzere, Avusturya'dan gelen kişiler 10 gün karantina altına alınacak. Söz konusu kişiler 5'inci günde yapılan PCR testinin negatif çıkması durumunda karantinadan kurtulabilecek.

ALMANYA DA ÖNLEMLERİ SIKILAŞTIRIYOR

Koronavirüsle mücadelenin sürdüğü Almanya'da da bir dizi yeni önlemlerin alınması planlanıyor. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, vaka sayısındaki artış nedeniyle durumun ciddi olduğunu hatırlatıp, haftalık 100 bin kişide görülen yeni vaka sayısının 260'ın üzerine çıktığına dikkat çekti.

Gerekli tedbirlerinin alınmaması halinde haftalık vaka sayısının 2 haftada 2 katına çıkacağı uyarısını yapan Bakan Spahn; Saksonya, Thüringen ve Bavyera eyaletlerindeki hastanelerde yoğun bakım ünitelerinde kapasitenin dolduğunu ifade ederek yoğun bakımlardaki kapasitenin aşılmasını engellemeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Salgındaki artışın önüne geçmek için önlemlerin hızla alınması gerektiğinin altını çizden Spahn, "Aksi takdirde acı bir aralık ayı olacak. Durum ciddi. Bunu ciddiye almamızı tavsiye ediyorum" değerlendirmesini yaptı.

Avusturya'da koronavirüs aşısı yaptırmayanlara sokağa çıkma yasağı

AŞISIZLARIN KAMUYA AÇIK ETKİNLİKLERE GİRİŞİNE YASAK YOLDA

Kamuya açık olarak düzenlenen etkinliklere yalnızca aşı yaptıran ve Kovid-19'u geçirip iyileşenlerin negatif test sonucuyla girmesini talep etti. Hızlı antijen testlerinin de yeniden ücretsiz olacağını duyuran Jens Spahn, söz konusu düzenlemenin yarından itibaren yürürlüğe gireceğini ifade etti. Bakan Spahn, gelecek hafta Başbakan Angela Merkel’in eyaletlerin başbakanlarıyla yapacağı toplantıyı işaret edip, burada yeni önemlerin gündeme geleceğini sözlerine ekledi.

RUSYA'DA QR KODU ZORUNLULUĞU

Rusya hükümeti, koronavirüs önlemleri kapsamında haka açık yerler ve bazı ulaşım araçlarında Kovid-19 aşı bilgisin yer aldığı barkod sistemini zorunlu kılacak tasarıyı parlamentoya sundu.

1 Haziran 2022'ye kadar geçerli olacak söz konusu tasarıya göre; vatandaşların toplu etkinlikler ve kültür faaliyetlerinin yapıldığı yerler, kafe ve restoranlar, perakende satış yerlerine girişte aşı bilgisinin yer aldığı QR kodu göstermesi istenecek. Kodu olmayan kişiler ise koronavirüsü geçirdiğine veya aşı yaptıramayacağına ilişkin belgelerden birisini göstermek zorunda olacak. QR kodu sisteminin eczanelerde, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinin satıldığı marketlerde ise zorunlu olmayacağı bildirildi.

Tasarıda, gerekli kod ve belgenin olmaması halinde geçiş dönemi olarak 1 Şubat 2022’ye kadar bu mekanlarda vatandaşların negatif sonuçlu PCR testi göstermesi öngörülüyor. Bu tarihten sonra aşı yaptırması sakıncalı olanlar zorunluluktan muaf tutulacak.

YABANCILAR İÇİN DE GEÇERLİ OLACAK

Uluslararası ve şehirler arası ulaşımda demir yolu ve hava yolu taşımacılığında yolcular için QR kod kullanımını zorunlu hale getiren tasarıya göre; QR kodu, Kovid-19 geçirdiğine dair belge ve aşıdan muafiyet belgesinin yokluğu halinde bunların yerine PCR test sonucu talebi, hükümetin daha sonra belirleyeceği tarihe kadar geçerli olacak. Tasarıya göre, aynı uygulama yabancılar için de geçerli olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...