Tgrt Haber
02 Şubat 2015 17:07

Ayrılıkçılardan 100 bin kişilik seferberlik

Ukrayna'nın doğusunda orduyla çatışan Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerin lideri çatışmaların şiddetlenmesinin ardından 100 bin yeni militanı silah altına alacaklarını iddia etti.

Ayrılıkçılardan 100 bin kişilik seferberlik
ukrayna,

İsyancıların lideri Alexander Zakharçenko, ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk haber ajansına "11 gün içerisinde seferberlik başlayacak" dedi. Haftasonu stratejik açıdan önemli olduğu belirtilen Debaltseve kentinde çatışmalar yoğunlaşmış ve hem Ukrayna ordusunun hem de isyancıların kayıplar verdiği haberleri gelmişti. Çatışmalar sırasında cephenin her iki yanında bulunan sivillerden de onlarca kişi öldü. Geçen Cumartesi günü Belarus'un başkenti Minsk'te yapılması planlanan ateşkes görüşmeleri de ayrılıkçı güçlerin temsilcilerinin gelmemesi üzerine çöktü. Bu arada Barack Obama yönetiminin çatışmaların şiddetlendiği Ukrayna'ya silah sağlanmasını değerlendiği belirtildi.
ABD'nin silah yardımı gündemde
New York Times'ın haberine göre ayrılıkçı güçlerin saldırısıyla bozulan beş aylık ateşkesin ardından Dışişleri Bakanı John Kerry ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey silah yardımı konusunun ele alınmasına açık. Habere göre NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı General Philip Breedlove da silah yardımı fikrini destekliyor. New York Times'a konuşan ABD'li bir yetkili de Ukrayna'ya silah yardımına karşı çıkan Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'ın da bu tutumunu yeniden değerlendirmeye hazır olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Kerry, Perşembe günü Kiev'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve diğer yetkililerle görüşmeler yapacak. Obama geçen hafta Ukrayna'da yoğunlaşan çatışmalardan kaygı duyduğunu söylemiş ve ülkesinin askeri operasyon dışında Rusya'yı tecrit edecek tüm seçenekleri değerlendirdiğini söylemişti. New York Times, sekiz eski ABD'li senatörün Kiev yönetimine aralarında zırhlı araçlara karşı kullanılabilecek füzeler ve insansız hava araçlarının da bulunduğu 3 milyar dolarlık silah göndermesini tavsiye eden bir rapor sunacağını da yazdı. Geçen yıl Nisan ayında Ukrayna ordusu ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında ülkenin doğu bölgeleri Luhansk ve Donetsk'te çıkan çatışmalardan taraflar birbirlerini sorumlu tutuyor. Çatışmalarda 5000'den fazla kişi öldü, bir milyondan fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...