Tgrt Haber
06 Mart 2014 11:46

Bağımsızlık İskoçya'ya ekonomik istikarsızlık getirebilir

Carmichael, referandumda bağımsızlık çıkarsa, İskoçya'yı ekonomik istikrarsızlığın beklediğini söyledi.

Bağımsızlık İskoçya'ya ekonomik istikarsızlık getirebilir
Bağımsızlık İskoçya'ya, iskoçya'nın bağımsızlığı, iskoçya'yı ekonomik istikrarsızlık bekliyor,

Birleşik Krallık'ta koalisyon hükümetinin İskoçya'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alistair Carmichael, İskoçya'nın Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalacağı konusunda iyimser olduğunu belirterek, bağımsız bir İskoçya'yı ekonomik istikrarsızlık ile uluslararası sahnede daha az etkinliğin beklediğini söyledi. Carmichael, Londra'da bakanlıklar bölgesinde bulunan İskoçya ofisinde, İskoçya'da 18 Eylül'de yapılacak bağımsızlık referandumuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı. İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığına ilişkin düzenlenecek referandumla ilgili yapılan son kamuoyu yoklamaları, birlik yanlılarını önde gösterse de İngiliz hükümeti referandum yaklaştıkça bağımsızlık isteyenlerin artmasından endişe duyuyor. IpsosMORI adlı araştırma şirketi tarafından yapılan son ankete göre, İskoç halkının yüzde 57'si bağımsızlığa "hayır" derken, yüzde 32 bağımsızlıktan yana oy kullanacağını söylüyor. Yüzde 11 ise henüz karar vermediğini dile getiriyor.  
Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Partili Carmichael, mevcut kamuoyu yoklamalarıyla ilgili, şunları söyledi: "Anketler gelir, anketler gider. Mevcut anketler, Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalmak isteyenleri önde gösteriyor. Ancak hiçbir şeyi garantiymiş gibi kabul etmiyorum tabii. Birçok kez söyledim, anketler anlık görüntülerdir, tahmin değildir. Ancak durumun bizden yana olduğunu düşünüyorum." İskoçya'nın bağımsızlığına ilişkin geçen yıldan bu yana bağımsızlığı savunanlar ile ayrılıkçılar "Evet" ve "Hayır" kampanyaları yürütüyor. "Bağımsızlığa Evet" kampanyasının daha fazla maddi imkanı olduğuna ve bu nedenle daha fazla reklam yapabildiklerine dikkati çeken Carmichael, "Dolayısıyla kampanyamızı güçlendirerek, doğru aktarmalıyız çünkü maddi imkanlar onlardan yana" dedi.
"İskoçya'nın Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalacağı konusunda kesinlikle iyimserim. Ancak bu, kayıtsız olmam anlamına gelmiyor" diyen İskoç asıllı Carmichael, 18 Eylül'e kadar hiç durmadan çalışacaklarını kaydetti.  İskoçya'da yapılacak bağımsızlık referandumuna 16 yaş üzerindeki herkes katılabilecek ve halka "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. "Genç İskoçların bağımsızlık referanduma katılacak olmalarının avantaj ya da dezavantaj olup olmadığıyla ilgili" Carmichael, şunları söyledi:
"Genç İskoçlarla bağımsızlık konusunu çok tartışıyorum. Büyük oğlum 16 yaşında ve hem kendisi hem de arkadaşları konuyu çok tartışıyorlar. Onların görüşleri kendilerinden yaşça büyüklerden çok farklı değil, bazıları bağımsızlığı istiyor, birçoğu istemiyor. Nüfusun geri kalanı gibi aralarında henüz karar vermemiş olanlar da var." Birleşik Krallık'ın İskoçya ile dünya sahnesinde önemli bir yeri olduğunu belirten Carmichael, özellikle ekonominin birlikteyken çok daha kuvvetli ve istikrarlı olduğunu, 2008'deki ekonomik krizden bu şekilde çıkıldığını vurguladı. Bağımsızlığı savunan, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) sterlin para birimini korumak istiyor, İngiliz hükümeti ise bunun mümkün olmadığını vurguluyor. Ekonomik istikrarsızlık ihtimalinin yanı sıra Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlara İskoçya'nın bağımsızlığı halinde yeniden üye olması gerekeceği gibi konuların birlik yanlılarına desteğin artmasına neden oluyor. İskoçya'nın olası bağımsızlığının başka ülkeler için de örnek teşkil edebileceği konusunda ise Alistair Carmichael, bu konunun oldukça tehlikeli olduğunu ancak yine de her ülkede bağımsızlık talepleriyle ilgili benzer konuların o ülkenin kendi içerisinde tartışılması gerektiğini dile getirdi.
Carmichael, İskoçya'nın bağımsızlığına ilişkin tartışmaların referandum tarihi yaklaştıkça daha da kızışacağına dikkati çekerek, "Eğer İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılırsa AB'den de ayrılır" dedi. Alex Salmond'ın lideri olduğu SNP, referandumu İskoçların İngilizleri yendiği Bannockburn savaşının 700'üncü yıl dönümünün kutlanacağı bu yıl yaparak, milliyetçi eğilimlerden fayda sağlamayı umuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...