Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Ocak 2014 20:09

Ban Ki-mun, 'Suriye görüşmeleri zordu'

BM Genel Sekreteri Ban, Cenevre'deki Suriye görüşmelerine ilişkin, 'Bu görüşmeler zordu' dedi.

Ban Ki-mun, 'Suriye görüşmeleri zordu'
suriye, bm, ban, canevre, merkel, ban ki-mun, basın toplantısı, görüşmeler, bm genel sekreteri, ilerleme, başbakanlık, almanya başbakanı, angela merkel, birleşmiş milletler,

BM Genel Sekreteri Ban, 'Bu görüşmeler zordu. İlerleme sağlamak için her fırsatı yoluna koymaya çalışıyoruz' dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'le görüşen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Cenevre'deki Suriye görüşmelerine ilişkin, "Bu görüşmeler zordu. Bunu bekliyorduk ancak ilerleme sağlamak için her fırsatı yoluna koymaya çalışıyoruz''  dedi. Başbakanlık'ta gerçekleşen görüşmenin ardından Merkel ve Ban Ki-mun ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel, burada yaptığı açıklamada, Suriye başta olmak üzere uluslararası gündemde olan birçok önemli konuyu görüştüklerini söyledi. Suriye ile ilgili BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi'nin büyük bir beceriyle Cenevre'de zor bir konferansı yönettiğini belirten Merkel, görüşmelerde ilerlemeler sağlanmasını ümit ettiğini, görüşmenin yapılmasının bile başarı olduğunu vurguladı. ''Şimdi ihtiyaç duyduğumuz insani koridorlar. Çünkü Suriye'deki insanların durumu tarif edilemez'' diyen Merkel, sonuç alınması için her şeyin yapılması gerektiğini kaydetti. Almanya’nın Suriye'den gelen mültecileri desteklediğine işaret eden Merkel, Suriyeli mültecilerin kabul edildiğini ve insani yardım da bulunulduğuna dikkati çekti. Merkel, Suriye'de siyasi bir çözüm olması gerektiğine inandığını da ifade etti. Ban Ki-mun ile İran'ın nükleer meselesini de ele aldıklarını belirten Merkel, bu konuda ilk ilerlemelerin olduğunu, şimdi adımların atılması gerektiğini ve burada bir şeyler başarılabileceği konusunda hafif iyimser işaretlerin bulunduğunu kaydetti. Afrika, özellikle Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'deki durumu görüştüklerini ifade eden Merkel, Orta Afrika Cumhuriyeti konusunda AB misyonunun bulunduğunu, Almanya'da buraya katılıp katılmayacağının katılırsa ne şekilde katılacağının ya da Mali'de mi daha fazla sorumluk alması gerektiğinin tartışıldığını  belirtti. Almanya’nın 2015'te G8 başkanlığını üsteleneceğine dikkati çeken Merkel, G8 başkanlığını, 2015’in sonunda Paris'te düzenlenecek İklim Zirvesi'ne Fransa ile hazırlık yapmak için de kullanacaklarını, bu konuda Paris'in Kopenhag’dan daha başarılı olması gerektiğini kaydetti. Almanya'nın gelecekteki dış politikasına yönündeki bir soruya karşılık Merkel, belirli sorunlara çözüm getirmek için Almanya'nın müdahil olması gerektiğini kaydetti. Bunun daha fazla veya daha az askeri angajman gösterilmesi konusu olmadığını belirten Merkel,  Almanya gibi büyük bir ülkenin farklı şekillerde siyasi etki gösterebileceğini ifade etti.
Almanya'ya teşekkür etti
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da  Merkel'e ve Alman halkına BM desteklediklerini için teşekkür ederek, görüşmede Merkel ile dünyada gelişmeler ve güvenlik konularını ele aldıklarını belirtti. Suriye ile ilgili Merkel'i bilgilendirdiğini belirten Ban Ki-mun, Cenevre'de Suriye görüşmelerin devam edeceğini ve İbrahimi'nin tarafların kendi aralarında istişare yapmaları için ara vereceğini hatırlattı. ''Bu görüşmeler zordu. Bunu bekliyorduk. Ancak biz ilerleme sağlamak için her fırsatı yoluna koymaya çalışıyoruz'' diyen Ban Ki-mun, sürecin zor olduğunu kaydetti. Suriye'deki mahkumlar konusunda ve feci insani durumdan dolayı büyük endişe duyduklarını belirten Ban Ki-mun,  insani durum konusunda hala somut sonuçlar alınmadığını ifade etti. Ban Ki-mun, Suriye'deki çatışmanın sonlandırılması ve oradaki acının dinmesi için Almanya'ya çabalarından dolayı teşekkür etti.
Ortadoğu'yu da görüştüler
Merkel ile Ortadoğu'da İsrail ve Filistinlilerin durumunu da ele aldıklarını, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde de insan haklarının korunmasının önemli bir görev olduğunu belirten Ban Ki-mun, Afganistan için de bu yılın önemli bir yıl olacağını kaydetti. Uluslararası askeri gücün büyük bir kesiminin Afganistan'dan çekileceğine işaret eden Ban Ki-mun, burada seçimlerin yapılacağını, bu seçimlerin özgür, adil ve güvenilir seçimler olmasını ümit ettiğini kaydetti. Ban Ki-mun, Almanya ziyareti kapsamında yarın Bonn'a giderek buradaki BM binasını ve çalışanları ziyaret edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...