Tgrt Haber
21 Mart 2015 02:40

Barack Obama, Netanyahu'yu uyardı

Netanyahu'ya İsrail ile ilişkilerini yeniden gözden geçireceklerini söyleyen Obama, İranlılara ise 'Tarihi barış fırsatını kaçırmayalım' dedi

Barack Obama,  Netanyahu'yu uyardı
israil, obama, netanyahu,

İsrail'de salı günü yapılan seçimden Benyamin Netanyahu'nun sürpriz bir zaferle ayrılmasının ardından gözler ABD Başkanı Barack Obama'nın üzerindeydi. Netanyahu seçim boyunca, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerin sonlandırılması çağrısı yapmış ve Filistin devletine izin vermeyeceğini söylemişti. Netanyahu böylece Filistin ve İran konusunda Obama'nın benimsediği politikaların zıddı bir tutum sergilemişti. Obama, önceki gün Netanyahu'yu arayarak seçim için kutladı. Ancak "Konuşma tebrikten çok 'uyarı' niteliğindeydi" yorumu yapıldı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Başkan Obama, ABD'nin egemen bir Filistin ve İsrail ile sonuçlanacak iki devletli çözüme uzun süredir gösterdiği bağlılığı yeniden teyit etti" denildi. Obama'nın, Netanyahu'nun "Filistin devleti olmayacak" açıklaması nedeniyle ülkesinin, İsrail politikasına ilişkin seçeneklerini yeniden değerlendireceğini söylediği öğrenildi. Obama'nın İran konusunda "anlaşmaya odaklandıklarını" yinelediği belirtildi.

'Tarihi fırsatı kaçırmayalım'
ABD Başkanı Barack Obama, Nevruz dolayısıyla bir mesaj yayımladı. İran ile yürütülen nükleer müzakerelere ağırlık verdiği mesajında Obama, "Bu yıl, İran ile uluslararası toplum arasındaki ilişkilerin iyileşmesi için bir umut yılını da ifade ediyor" dedi. Obama, bazı konularda anlaşmazlıklar olmasına rağmen iki ülkenin önünde meselenin barışçıl şekilde çözülmesi için tarihi bir fırsat olduğunu ifade etti. Obama, fırsatın kaçırılmaması gerektiğini dile getirdi. 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılan nükleer müzakereler, ABD ve İran dışişleri bakanlarının öncülüğünde yürütülüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...