Tgrt Haber
12 Temmuz 2014 11:10

Barzani Maliki'siz hükümet istedi

IKBY Başkanı Barzani, Bağdat'taki yöneticilerin algısı ve düşüncesiyle devam edilirse Irak'ın çökeceğini savunarak, yeni dönemde başbakanlık için Nuri Maliki dışında bir adayın belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Barzani Maliki'siz hükümet istedi
IKBY Başkanı Barzani, ırak, bağdat, maliki, hükümet

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Erbil'deki resmi konutunda Irak Ulusal Koalisyon Lideri İyad Allavi ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, görüşmede iki lider, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların Musul'u ele geçirmesinin ardından ülkede yaşanan krizden çıkış yollarını ele aldı. Barzani'nin konuşmasında, merkezi Bağdat hükümetinin, ülkeyi mezhepçilik ve etnik çatışmalara kurban ettiğini ileri sürerek, "Şayet yeni dönemde Bağdat'taki yöneticilerin algısı ve düşüncesiyle devam edilirse Irak çöker ve parçalanır. Bu yüzden kardeşlerimizin tümü ve ulusal güçler, sonraki başbakan adayıyla ilgili tavırlarını açıkça ortaya koymalıdır. Siyasi süreçte şeffaf hareket etmelidirler. Başbakanlık için Nuri Maliki dışında yeni bir aday belirlenmelidir" dediği ifade edildi.  
Irak Başbakanı Maliki'nin, haftalık konuşmasında, "Erbil ve Kürdistan bölgesi, IŞİD'in ve teröristlerin merkezi haline geldi" biçimindeki sözlerini de değerlendiren Barzani'nin "Bu, çok ağır ve tehlikeli ithamdır. Maliki ya bu söylediklerini ispat etmeli ya da hesap vermelidir. Irak Başbakanı, teröristlerle savaşırken şehit olan Peşmergenin kanına karşı bir nebze olsun saygılı olmalıydı ve vicdan taşımalıydı" şeklinde konuştuğu bildirildi. Maliki'nin başarısızlığını, Kürtlere attığı iftiralarla örtmek istediğini öne süren Barzani'nin ayrıca terörizmle mücadeleyle, Sünni halkın meşru taleplerinin birbirine karıştırılmaması uyarısında bulunduğu kaydedildi.  Açıklamaya göre, Allavi de Irak'taki siyasi, askeri ve ekonomik krizin derinleşmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Irak'ta ortaklık prensibinin realitede olması gerektiğini vurgulayan Allavi, "Ulusal barışın korunması için çalışmalıyız. Bütün ulusal kurum ve makamları, mezhepçilikten uzak temel üzerine inşa etmemiz lazım" ifadesini kullandı.
Barzani'nin görüşme trafiği
Referandumla bağımsızlık sinyalleri veren Mesut Barzani'nin, hafta içindeki yoğun görüşme trafiği dikkati çekti. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile telefonda görüşen Barzani, Muttahidun Bloku (Birleşikler Hareketi) Lideri Usame Nuceyfi, ABD'nin Irak ve İran'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk ve Erbil'de bulunan yabancı misyon temsilcileriyle resmi konutunda bir araya gelmişti.
Maliki'nin üçüncü dönemi tehlikede
Irak'ta 2006'dan beri başbakanlık koltuğunda oturan Maliki'nin, Kanun Devleti Koalisyonu 30 Nisan'da yapılan genel seçimlerde 92 milletvekili çıkarmıştı. En çok sandalye kazanan Maliki, kurulacak yeni hükümette başbakanlık adaylığından asla çekilmeyeceğini açıklamıştı. Ancak Sünniler ve Kürtler, Maliki'nin üçündü dönem başbakanlığına karşı çıkıyor. Şii lider Mukteda Sadr da Kanun Devleti Koalisyonu'na, başbakanlık için Maliki dışında başka bir aday gösterme çağrısı yapmıştı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...