Tgrt Haber
21 Eylül 2021 11:55

Barzani: PKK'nın bölgedeki varlığı baş ağrısı

IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, terör örgütü PKK'nın bölgedeki varlığının sorunlara yol açtığını dile getirdi. PKK yüzünden 800 köyün yeniden inşa edilemediğini söyleyen Barzani, "PKK iyi niyetimizden yararlandı" dedi.

Barzani: PKK'nın bölgedeki varlığı baş ağrısı
barzani,,pkk,,ırak,

Terör örgütü PKK, Irak'ın kuzeyinde istenmiyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, Duhok'un Zaho ilçesinin bağımsız idare ilan edilmesi dolayısıyla düzenlenen töreninde konuştu. Zaho'nun turizm konusunda güzel bir bölge olduğuna dikkat çeken Barzani, PKK'nın varlığının baş ağrısına yol açtığını ve örgüt yüzünden vatandaşların köylerine geri dönemediğini belirtti.

IKBY'nin egemenliğinin tüm taraflar tarafından korunması ve bu baş ağrısına son verilmesini isteyen Barzani, halkın yeniden huzur içinde yaşaması ve kendi evlerine dönmeleri için hükümet olarak ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını ifade etti.

"PKK İYİ NİYETİMİZDEN YARARLANDI"

IKBY Başbakanı Barzani, 27 Şubat'ta Fransa'da yayın yapan France 24 kanalına yaptığı açıklamada, PKK nedeniyle 800 köyün yeniden inşa edilemediğini belirterek, bölgede PKK'nın varlığına müsamaha göstermeyeceklerini vurgulamıştı. "PKK maalesef IKBY yetkililerinin iyi niyetinden yararlandı" diyen Barzani, terör örgütünün bölgede dağları, hatta yerleşim alanlarını işgal ettiğini ve bu nedenle 800 köyün yeniden inşa edilemediğini dile getirmişti.

Barzani, "Bazen çiftçilerin topraklarına erişimi engelleniyor. Çoğu zaman köylerden sınır dışı bile ediliyorlar. Bu yüzden bu durumun tırmanmamasını umuyoruz. Umuyoruz ki, PKK bu bölgedeki askeri varlığının kimseye hizmet etmeyeceğini anlayacaktır. Buna kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz" şeklinde konuşmuştu.

PKK, IKBY'YE YÖNELİK SALDIRILARI ARTIRDI

PKK, Irak hükümeti ile IKBY arasında 9 Ekim 2020'de imzalanan ve Sincar'daki PKK varlığını sonlandırması öngörülen anlaşma sonrası IKBY'deki terör eylemlerini artırdı.

Sincar Anlaşması'ndan rahatsız olan PKK'nın, işgal ettiği bölgelerde oluşturduğu istikrarsızlığı terör eylemleriyle Irak'ın kuzeyine yaymaya ve dikkatleri Sincar'dan uzaklaştırmaya çalıştığı gözlemleniyor. IKBY'de yüzlerce köyü işgali altında tuttuğu, barışçıl protestoları şiddete teşvik ettiği ve diplomatik misyonları hedef aldığı belirtilen PKK'nın, Sincar Anlaşması sonrası Peşmerge, polis, memur ve sivillere yönelik artan saldırıları dikkati çekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...