Tgrt Haber
29 Eylül 2014 18:15

Barzani'yi üzecek gelişme, Stratejik Anlaşma sona eriyor

Barzani liderliğindeki KDP ile Talabani başkanlığındaki KYB arasında 10 yıl önce imzalanan Stratejik Anlaşma'nın sona ereceği iddia edildi.

Barzani'yi üzecek gelişme, Stratejik Anlaşma sona eriyor
ırak cumhurbaşkanı celal talabani, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, kürdistan demokrat partisi, IKBY Başkanı Mesut Barzani, Ortadoğu haberleri, Ortadoğu,

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani başkanlığındaki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında 10 yıl önce imzalanan ve hükümet kurma konusunda etkili olan "Stratejik Anlaşma'nın" sona ereceği iddia ediliyor. İki parti arasında 2006 yılında imzalanan anlaşma, ayrı bakanlıkların birleştirilmesi, seçimlere ortak girilmesi ve Bağdat'ta da tek ses olmayı içeriyor. Terör örgütü IŞİD'in saldırıları, bölgede yaşanan ekonomik kriz ve Erbil-Bağdat petrol sevkiyatı ve ödeneğin gönderilmesini gerekçe gösteren KYB'li yetkililer, anlaşmanın sonlanacağı sinyallerini verirken KDP yöneticileri, sözleşmenin yürürlükte olduğunu ve Kürt halkının yararına olduğunu savunuyor. Partiler arasında artan anlaşmazlıklara ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan KYB Merkez Kurul Sözcüsü Latif Nirweyi, son hükümetin kurulması, valiliklerin seçimi gibi bazı konuların işbirliğini tekrardan gözden geçirilmesini gerekli kıldığını vurguladı.

Nirweyi, özellikle IKBY bütçesinin, Irak eski Başbakanı Nuri el-Maliki tarafından kesilmesinin bardağı taşırdığını ileri sürdü. Ödeneğin gönderilmemesinin çok zarar verdiğini kaydeden Nirweyi, "Kürdistan bütçesinin kesilmesinin faturası bize çıkarılıyor. KDP bize sormadan Duhok ve Erbil'de valileri atadı. Şimdi de Süleymaniye Valiliği konusunda Goran Hareketi'ni açıkça destekliyor. Bu girişimler, ilişkilere doğrudan zarar veriyor" diye konuştu.

Nirweyi, şunları kaydetti:

"Şunu çok iyi biliyoruz ki, Kürdistan'daki krizin çözülmesi için her iki partinin ortak hareket etmesi gerekiyor. Ama tam tersi KDP, yaşanan tüm krizlerden bizim partimizi sorumlu tutuyor. Bize göre son iki yıl içerisinde KDP'nin aldığı kararlar, tamamen partimizin çıkarlarına zarar vermektedir. Bağdat'ın Kürdistan bütçesini kesmesi ve Rojava'da yaşanan olaylara ilişkin, KDP bizden farklı kararlar aldı. Bu da ilişkilerimizin giderek zayıflamasına neden oldu."

KYB'nin aksine KDP anlaşmanın zayıflamadığını savunuyor. KDP Süleymaniye Sorumlusu Halo Ahmet, iki parti arasındaki anlaşmanın yürürlükte olduğunu belirtti.

Bugüne kadar yaşanan tüm başarısızlıklardan her iki partinin sorumlu olduğunu ifade eden Ahmet, dile getirdi:

"Partiler arasında farklı görüşlerin olması gayet normaldir ama Irak ve diğer bölgelerde gelişen olaylara karşı her iki partinin politbüro üyeleri tek ses olma kararını vermiştir. Biz bu işte kişilerin şahsi görüşlerine değil, resmiyetine bakarız. Resmi olarak bu anlaşma yürürlüktedir. Stratejik anlaşmanın yapıldığı dönemin koşulları ile bugünün şartları aynı değil. Bu anlaşma yaklaşık 10 yıl önce yapıldı. Bu yüzden iki partinin de ilişkilerini gözden geçirmesi gayet normaldir. Tüm bunlara rağmen bizim için önemli olan iki partinin çıkarları değil, halkımızın çıkarlarıdır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...