Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Haziran 2014 11:58

Batan feribotun kaptanı ile mürettebatı hakim karşısında

Güney Kore'de iki ay önce batan ve 300'den fazla kişiye mezar olan Sewol feribotunun mürettebatından 15 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.

Batan feribotun kaptanı ile mürettebatı hakim karşısında
Güney Kore, feribot faciası, feribot kaptanı, mürettebat, hakim

Güney Kore Gwangju Bölge Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, kazada yakınlarını yitiren aileler katıldı. Duruşma, kurbanların anısına yakalarına sarı kurdeleler takan ailelerin duygusal tepkileri ve gözyaşları nedeniyle sık sık kesintiye uğradı. Mürettebattan birinin duruşma sırasında gülümsemesi üzerine üç yargıçtan oluşan mahkeme heyeti, sanıkları kurbanlara saygı göstermeleri için uyardı. Sewol feribotunun kaptanı ve 14 mürettebat, görevlerini ihmal etmek ve çoğu lise öğrencisi 300'den fazla kişinin ölümüne neden olmakla suçlanıyor. 69 yaşındaki kaptan Lee Joon-seok ve yardımcı kaptanlar, aynı zamanda cinayet suçlamasıyla karşı karşıyalar. Suçlu bulunmaları durumunda ölüm cezası almaları bekleniyor ancak Güney Kore'de 1997'den bu yana idam cezaları infaz edilmiyor.  Sanıkları, devlet tarafından atanan altı avukat temsil ediyor.  
Aileler tarafından kurulan bir komite, duruşmanın başlamasından önce gazetecilere gönderdiği açıklamada, feribot kaptanı ile mürettebatın ağır biçimde cezalandırılması gerektiğini vurguladı.
Açıklamada, "Zamanla yaraların sarılacağını söylüyorlar. Oysa bizim için çoktan durdu zaman. Önce yolcuları kurtarmaları gereken sanıklar, insanları ölüme terk ederek kaçtılar. Sadece yolcuları öldürmekle kalmadılar aynı zamanda ruhlarımızı ve toplumumuzdaki güven duygusunu da yok ettiler" denildi.  Ülkenin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju Adası'na giden 6325 ton ağırlığındaki Sewol feribotu, 16 Nisan'da Byungpoong Adası'nın 20 kilometre açığında sahil güvenliğe yardım çağrısı gönderdikten sonra yan yatmış ve hızla soğuk sulara gömülmüştü. 325'i lise öğrencisi 476 kişinin bulunduğu feribottan 174 kişi kurtulmuştu. Kazanın ardından başlatılan arama çalışmalarında 292 kişinin cesedi bulunmuştu. Hala kayıp olan yolcuların bulunması için arama çalışmaları devam ediyor.
Halk arasında büyük tepkiye neden olan feribot kazasını "cinayet" olarak niteleyen Devlet Başkanı Park Geun-hye, kazaya ilk müdahalenin yetersiz olduğunu kabul etmiş ve özür dilemişti. Kurbanların ailelerinin sevdiklerini korumak ve kurtarmak için yeterince çaba göstermemekle suçladığı Başbakan Chung Hong-won da istifasını sunmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...