Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 May 2015 05:10

Batı ile Rusya arasında 'tatbikat savaşı'

ABD ile NATO üyeleri, Kuzey Kutup bölgesinde 115 savaş uçağı ve 4 bin asker ile tatbikata başladı.

Batı ile Rusya arasında 'tatbikat savaşı'
rusya, tatbikat,

Ukrayna krizi nedeniyle Soğuk Savaş yıllarına geri dönen Batı ile Rusya arasında "tatbikat savaşı" yaşanıyor. ABD ile birlikte 8 Avrupa ülkesi ve NATO birlikleri, Kuzey Kutup bölgesinde geniş bir askeri tatbikata başladı. 115 savaş uçağı ve 4 bin askerin katıldığı tatbikat 4 Haziran'a kadar sürecek. Tatbikat bölgesi olarak İsveç, Finlandiya ve Norveç belirlendi. İsveç Hava Kuvvetleri'nden "Güvenliğimizi birlikte güvence altına alıyoruz" açıklaması yapıldı. ABD ve Avrupa ülkeleri her ne kadar açıkça belirtmese de tatbikatın ana hedefinde Rusya'nın olduğu biliniyor. Kuzey Avrupa ülkeleri son aylarda sıkça Rus uçaklarının, gemilerinin ve denizaltılarının tacizlerine uğruyordu. Rusya ise Batı'nın sınırındaki gövde gösterisine sessiz kalmadı. Rusya ordusu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in direkt emriyle daha önce açıklamadığı büyük bir tatbikata başladı. Batı'nın tatbikatıyla aynı gün başlayan savaş oyunları, Rusya'nın Ural bölgesi ve Sibirya'da gerçekleştirilecek. 4 gün sürecek tatbikata 12 bin asker ile 250 savaş uçağının katılacağı açıklandı. Tatbikat sırasında Rusya'nın uzun menzilli savaş uçakları Cruise füzeleriyle, temsili hedefleri vuracak. Rus ordusundan yapılan açıklamada ayrıca Kuzey Kutup bölgesine hava savunma bataryalarıyla tankçı birliklerin yerleştirileceği kaydedildi.

ÇİN AÇIK DENİZLERE AÇILIYOR
Çin hükümeti dün yeni askeri strateji belgelerini yayımladı. Buna göre donanmanın önceliği artık Çin'in karasularından çok açık denizler olacak. Son zamanlarda donanmasına ilk uçak gemisiyle birlikte çok sayıda denizaltı ve savaş gemisi ekleyen Çin'in yeni stratejisi "ABD ile daha sık karşı karşıya gelecekler" şeklinde yorumlandı. Pekin yönetimi, Filipinler, Vietnam, Malezya gibi komşularıyla sık sık karasuları tartışmasına giriyordu. ABD de Çin'i Güney Çin Denizi'nde kendisine ait olmayan yerlerde hak iddia etmekle suçluyordu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...