Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Eylül 2021 00:40

Batı'nın sömürü yaklaşımına inat Türkiye'den Afrika'da 'kazan-kazan' hamlesi

Afrika kıtasındaki ülkeler, Türkiye siyasetinde uzun süre kendine yer edinemedi. AK Parti'nin iktidara gelmesiyle, Afrika politikasında önemli değişimler baş gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi yönettiği süre içinde 28 Afrika ülkesini ziyaret ederken, diplomatik ve ekonomik ilişkiler üst düzeye yükseldi. Ülkelere yaklaşımda, Avrupa ülkelerine nispetle sömürü değil, kazan-kazan ilişkisini benimsendi.

Batı'nın sömürü yaklaşımına inat Türkiye'den Afrika'da 'kazan-kazan' hamlesi
Afrika,,Türkiye,,Recep Tayyip Erdoğan,,AK Parti,

Türkiye, yerli ve milli üretimler sayesinde dünyada söz sahibi olmasının yanında tarihi bağları olan toplumlarla geliştirdiği ilişkilerle de dünya kamuoyunda dikkatleri üzerine çekiyor. Afrika'daki ülkelerle ekonomik ve diplomatik ilişkiler bu süreçte güçlendiriliyor. Türkiye'nin kıtada yaklaşımı ise, Batılı ülkelerin sömürü düzenine karşın karşılıklı kazanç üzerine kurulu.

 

KAZAN-KAZAN İLKESİ

Özellikle Avrupa'nın yüzyıllar boyu sömürdüğü "Kara Kıta" Afrika ülkeleri ile olan ilişkileri kazan-kazan ilkesine dayanıyor.

Türkiye'nin tarihi bağlarını güçlendirerek Afrika toplumları ile geliştirdiği bu ilişkilerin mimarı olarak ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gösteriliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün de Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi'yi kabul etti.

28 ÜLKEYİ ZİYARET ETTİ

Düzenlenen basın toplantısında kardeşlik ve dayanışmaya vurgu yapan Erdoğan, 2003'ten bu yana, başbakan ve ardından cumhurbaşkanı olarak 28'den fazla Afrika ülkesi ziyaret ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretlerinin yanında Türk yatırımcıların Afrika ülkelerine yaptıkları yatırımlar da dikkat çekiyor.

ARALIKSIZ YATIRIMLAR

Kıtayı hem kazanmak hem de kalkındırmak için Cumhurbaşkanı'nın öncülüğünde Afrika'ya açılan iş insanlarının yatırımları 2021 itibarıyla 6.5 milyar dolara ulaştı.

Diğer yandan Türkiye, Kara Kıta'da birçok ülkede elçilik ve büyükelçilikler açarak, diplomatik anlamda da ilişkileri derinleştirdi.

Batı'nın sömürü yaklaşımına inat Türkiye'den Afrika'da 'kazan-kazan' hamlesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...