Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Ocak 2014 11:32

Belediye binası hala göstericilerin denetiminde

Kiev'de, AB ile ortaklık anlaşması sürecinin askıya alınmasınını ardından sokağa dökülen eylemciler, hala 2 ay önce işgal ettikleri belediye binasında kalıyor.

Belediye binası hala göstericilerin denetiminde
kiev, sokağa dökülen eylemciler, belediye binası, göstericilerin denetiminde,

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşması sürecinin askıya alındığını duyurmasının ardından başkent Kiev'de sokağa dökülen eylemciler, olaylar başladığında işgal ettikleri Kiev belediye binasından, işgalin üzerinden yaklaşık iki ay geçmesine rağmen çıkmadı. Belediye binasında bekleyen AB yanlısı eylemciler, barınak olarak kullandıkları binada aynı zamanda gösterilerin merkezi konumundaki Bağımsızlık Meydanı'nda bekleyenler için sağlık, gıda ve giyecek yardımı yapıyor. Kiev dışından gelenlere de barınak imkanı sağlanan belediye binasında sayıları değişmekle birlikte yaklaşık 200 kişi kalıyor. Belediye binasının girişi ve içerideki bölmelerin geçişleri arasında giriş çıkış kontrolünü sağlayarak nöbetleşe bekleyen, çoğunluğu genç göstericiler ile yine "görevli" oldukları belirtilen ve belediye salonunda görev dağılımını yöneten eylemciler bulunuyor. Binanın ilk üç katını işgal eden eylemciler, daha üst katlarda çalışan görevlilerin mesai saatleri içerisinde çalışmalarına ise müsade ediyor.  
Kiev dışından gelen genç ve orta yaşlı kadınlar, miting saatlerinde meydanda ve acil durumlarda belediye binasında yer alırken, uyumak ve temizlenmek için kendileri için tutulan dairelerde kalıyor. Belediye içindeki kontrolden sorumlu aktivistlerden Kievli Andrey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki aydır belediye binasında kaldığını söyledi ve "Buradan zafer elde edinceye kadar çıkmayacağız" dedi.  Andrey, "Devrimimizi zaferle sonuçlandırana kadar burada kalacağız. Bu süre hükümetin ve Yanukoviç'in istifasını da kapsamaktadır. Belediyeyi insanlara yardımcı olmak, onların gıda, sağlık, barınma ve giyecek ihtiyaçlarını karşılamak için elimizde tutuyoruz. İnsanların gereksinim duyduğu her şey burada bulunuyor. Burada Kiev'den ve diğer bölgelerden gelen çok sayıda insan var. Mutfakta, sağlık noktasında ve diğer kollarda görev yapan, ayrıca güvenliği sağlayan, giriş çıkışlarda bekleyen aktivistler bulunuyor" diye konuştu. Batı Ukrayna'dan gelen, bahçe işleriyle uğraşan emekli İvanna ise Kiev'e gelip gösterilere katılma nedenini şöyle anlattı:
"Ben buraya hiç kimsenin zorlaması ya da sözüyle gelmedim. Gelecekte çocuklarım ve başkalarının çocukları daha iyi şartlarda yaşasınlar, eğitim görsünler diye geldim. Okulunu bitiren çocuklarımız iş bulamıyorlar. AB'nin daha iyi şartlar sunacağını düşünüyorum. Kievliler bize kucak açtı. Çok güzel bir şekilde karşıladılar. Onlara söyleyecek söz yok. Buraya Kırım'dan, Doğu ve Batı Ukrayna'dan gelen insanlar var. Hepimiz birlik ve dostluk içinde yaşıyoruz. Bizi kimse kovmuyor. Eylemlerimize devam edeceğiz ve inanıyorum zafer bizimle olacak." Kiev'e Smelyansk bölgesinden gelen eski pilot ve Çernobil emeklisi Valeriy Holodenko'nun burada bulunma nedeni ise ideallerinin peşinden koşmak. Hodolenko, "Her şeyden önce bizim burada bir ideal için toplandığımızı söylemek istiyorum. Tüm dünyanın bizim para için burada olmadığımızı bilmesini istiyorum. Yanukoviç ve çetesine karşı çıktığımız için buradayız.  Çocuklarımıza karşı kullandıkları şiddeti hatırlamak bile istemiyorum. Kiev ve çevresinden gelen insanlar bize gıda, sağlık ve giyecek yardımı yapıyorlar. Meydanda bekleyenlerin ihityaçlarını karşılıyoruz" dedi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in 21 Kasım'da AB ile işbirliği anlaşmasını imzalamayı reddettiğini duyurmasının ardından çıkan olaylarda Bağımsızlık Meydanı ve bazı kamu binaları göstericiler tarafından işgal edilmiş, şehrin merkezine giriş çıkışlar barikatlarla kapatılmıştı. Kiev Belediye Başkanı Aleksandr Popov ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, Kiev'de yaşanan şiddet olaylarından sorumlulu tutularak görevlerinden alınmıştı. Yaklaşık iki aydır süren gösterilerin daha ne kadar devam edeceği bilinmiyor. Göstericiler, talepleri yerine getirilene kadar burada kalmaya kararlı olduklarını belirtiyor. Bu talepler arasında tüm siyasi tutukluların salıverilmesi, hükümetin istifası ve İçişleri Bakanı Zaharçenko'nun istifası yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...