Tgrt Haber
13 May 2022 08:50 - Güncelleme : 13 May 2022 09:16

Beyaz Saray'dan İsveç ve Finlandiya'ya NATO desteği

Finlandiya'nın NATO'ya başvuracağını açıklamasının ardından Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki açıklamalarda bulundu. Psaki, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olmak istemeleri durumunda destek vereceklerini duyurdu.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Finlandiya'nın gecikmeden NATO üyeliğine başvurması gerektiği kaydedilen açıklamada, kararın alınması için gelecek günlerde adımların hızlandırılacağı aktarıldı.
Finlandiya'nın gecikmeden NATO üyeliğine başvurması gerektiği kaydedilen açıklamada, kararın alınması için gelecek günlerde adımların hızlandırılacağı aktarıldı.

Geçtiğimiz gün Finlandiya'dan NATO açıklamaları geldi. Rusya'nın tehditlerine rağmen NATO'ya girmeye kararlı olduklarını ve süreci hızlandıracaklarını belirten Finlandiya'nın Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin'in yaptıkları ortak açıklamada, "Artık karar verme anı yaklaştığına göre, parlamenter gruplara ve partilere de bilgi için ortak görüşlerimizi bildiriyoruz." ifadeleri kullanıldı.

BEYAZ SARAY'DAN DESTEK

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, basın toplantısında Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ve Başbakan Marin'in açıklamalarını değerlendirdi. Psaki, ülkelerin seçimlerine saygılı olacaklarını belirterek ABD, başvurmayı seçmeleri durumunda Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine destek verecektir." dedi.

Psaki, Finlandiya ve İsveç'in hem ABD hem de NATO'nun yakın bir ortağı olduklarına işaret ederek, "NATO üyesi olmadan bile ordularımız yıllardır birlikte hareket ediyor." dedi.

RUSYA'DAN TEHDİT

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Finlandiya’nın NATO’ya katılımı halinde Rusya’nın ulusal güvenliğine yönelik tehditleri durdurmak için hem askeri hem de diğer nitelikte misilleme adımlar atmak zorunda kalacağını duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Finlandiya’nın NATO’ya katılmak için başvuru kararı, bu ülkenin dış politikasında “köklü bir değişiklik” olarak nitelendirildi.

Açıklamada, Rusya’nın Finlandiya’ya karşı düşmanca niyeti olmadığına dair güvencesinin Helsinki’ye askeri bağlantısızlık politikasını sürdürmesinin avantajları konusunda ikna ettiği kaydedilerek, “Finlandiya tarafını ittifaka üye olmaktan başka bir alternatifin olmadığına şiddetle ikna eden NATO'nun amacı açıktır: Rusya sınırlarına doğru genişlemeye devam etmek, ülkemize yönelik askeri bir tehdit için başka bir kanat oluşturmak.” ifadeleri kullanıldı.

''ASKERİ ADIMLAR ATMAK ZORUNDA KALACAĞIZ''

Finlandiya’nın topraklarını Rusya ile çatışma alanına çevireceğine işaret edilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Helsinki, böyle bir hareketin sorumluluğunun ve sonuçlarının farkında olmalıdır. Finlandiya'nın NATO'ya katılımı, Kuzey Avrupa bölgesinde istikrar ve güvenliği koruyarak Rusya-Finlandiya ikili ilişkilerine ciddi zarar verecek. Rusya, bu bağlamda ortaya çıkan ulusal güvenliğine yönelik tehditleri durdurmak için hem askeri-teknik hem de diğer nitelikte misilleme adımları atmak zorunda kalacaktır.”

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...