Tgrt Haber
19 May 2014 21:29

Biden Eroğlu ile görüşecek

GKRY lideri Anastasiadis'in daveti üzerine Kıbrıs'a gidecek olan ABD Başkan Yardımcısı Biden, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmeyi de planlıyor.

Biden Eroğlu ile görüşecek
ABD, joe biden, güney kıbrıs rum yönetimi, gkry, kktc, Kıbrıs haberleri, Kıbrıs,

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'in daveti üzerine çarşamba gecesi Kıbrıs'a gidecek. Anastasiadis ile bir araya gelecek olan Biden, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmeyi de planlıyor. Biden, yarın başlayacak Romanya ziyaretinin ardından çarşamba gecesi Kıbrıs'a geçecek. ABD'den 52 yıl aradan sonra adaya yapılan en üst düzey ziyareti düzenleyecek olan Biden'ın gündeminde adada kalıcı barışın sağlanması, bölgesel güvenlik ve enerji gibi konular bulunuyor. Larnaka'ya çarşamba gecesi varacak Biden, havalimanında GKRY Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulidis tarafından karşılanacak. Biden, perşembe sabahı Rum Ortodoks Başpiskoposluluğu'na giderek, Kıbrıs müftüsü Talip Atalay'ın da aralarında bulunduğu birçok dini lider ile yuvarlak masa toplantısında bir araya gelecek. Biden, daha sonra GKRY lideri Anastasiadis ile ikili görüşme yapacak. Görüşmede bölgesel güvenliğin ve zenginliğin artırılmasında Rum yönetimi ile aralarındaki işbirliğinin güçlendirilmesi konularını ele alacak Biden, ayrıca Suriye'nin kimyasal silahlardan arındırılmasında Rum yönetiminin rolünü ve Rusya'nın, Ukrayna'nın istikrarsızlığına yönelik eylemleri ile adada kalıcı barışın sağlanması konularını görüşecek.
Biden, Sayın Eroğlu ile görüşmek niyetinde
BM askerleri denetimindeki tampon bölgeyi de ziyaret edecek Biden'ın, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile de görüşmeyi planladığı belirtildi. Biden'ın Romanya ve Kıbrıs ziyaretlerine ilişkin bilgi veren Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, Biden'ın adada yapacağı görüşmelerin henüz kesinleşmediğini, ABD Başkan Yardımcısının Eroğlu'nun da aralarında bulunduğu KKTC'den birçok siyasi liderle görüşebileceğini bildirdi. Yetkili, "Başkan Yardımcısı, Kıbrıs Türk toplumunun, Güney Kıbrıs toplumunun ve uluslararası toplumun bir anlaşmaya ulaşılmasında birlikte nasıl çalışabileceğine yönelik Sayın Eroğlu ile görüşmek niyetinde. Bu, Başkan Yardımcısının ziyaretinin bir parçası olacak. Detaylar üzerinde çalışmamız devam ediyor. Biden'ın ziyaretinin her yönüyle ilgili gelecek günlerde daha fazla bilgiye sahip olacağız" dedi.
Memnuniyet duyuyoruz
Aynı yetkili, ABD olarak adadaki müzakerelerde Türkiye ve Yunanistan'ın çok önemli oyuncular olduğuna inandıklarını da kaydetti. Bölgedeki her ülkenin, Kıbrıs'taki her iki toplumun geleceği için adanın iki bölgeli, iki toplumlu federasyona taşınacağı bir anlaşmayı desteklemesi gerektiğini belirten Beyaz Saray yetkilisi, adadaki müzakerecilerin Ankara ve Atina'ya ziyaretlerine değinerek, şunları söyledi: "Türkiye'nin oldukça verimli olan çapraz ziyaretlerdeki rolünü görmekten memnuniyet duyuyoruz ve Türkiye'nin bu çalışmalarda yapıcı bir rol oynamayı sürdüreceğini düşünüyoruz. O bakımdan Yunanistan hükümeti ve halkıyla Kıbrıs'taki her iki toplumun liderleriyle de olduğu gibi, Türk hükümeti ve insanlarıyla açıkça istişare ediyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...