Tgrt Haber
09 Ağustos 2022 21:33 - Güncelleme : 09 Ağustos 2022 23:25

Son dakika! ABD Senatosu'nda kabul edildi: Biden'dan, Finlandiya ve İsveç için son onay

Son dakika haberi: ABD Başkanı Joe Biden, Senato'dan 1 'hayır' oyuna karşı 95 'evet' ile NATO'ya kabul edilen İsveç ve Finalandiya'nın katılımını onaylayan belgeleri imzaladı.

Son dakika! ABD Senatosu'nda kabul edildi: Biden'dan, Finlandiya ve İsveç için son onay
Joe Biden,İsveç,Finlandiya

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımını onaylayan belgeleri imzaladı. Biden, "iki ülkenin NATO'ya katılmasını tüm dünyanın güvenlik ve istikrarı için dönüm noktası" olarak niteledi. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak NATO üyeliği için başvurmuştu.

SENATO'DAN GEÇMİŞTİ

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım başvuruları, ABD Senatosu'nda 95 'evet' oyuna karşılık 1 'hayır' oyuyla kabul edilmişti. Söz konusu oylamaya 3 senatör katılmazken 1 senatör ise 'çekimser' oy kullanmıştı.

Böylelikle şimdiye kadar 30 NATO üyesi ülkeden 23'ü İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımına onay vermiş oldu.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Senato'nun kararı sonrası yaptığı açıklamada, "Katılım protokollerini imzalamayı ve son derece yetenekli ordulara sahip iki güçlü demokrasi olan İsveç ve Finlandiya'yı tarihin en büyük savunma ittifakına davet etmeyi dört gözle bekliyorum" ifadelerini kullanmıştı.

ÇİP VE BİLİM YASASI DA İMZALANDI

ABD Başkanı Joe Biden ayrıca, Beyaz Saray'da gerçekleşen bir törende Çin'in çip üretimi ve teknolojisiyle rekabet etmek amacıyla daha önce ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan 280 milyar dolarlık Çip ve Bilim Yasası'nı imzaladı. Beyaz Saray'daki Rose Garden'da gerçekleşen imza töreninde konuşan Biden, "Bugün imzaladığım Çip ve Bilim Yasası, ABD için nesilde bir kez yapılan bir yatırımdır ve Amerikan halkının gurur duyabileceği bir yasadır. Bunu mümkün kılan herkese teşekkür etmek istiyorum. Ve sizlere söz veriyorum, önümüzdeki on yılda yeniden dünyaya liderlik edeceğiz" dedi.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...