Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Nisan 2016 16:05

Bild gazetesi 'Böhmermann' kararının perde arkasını yazdı

Almanya Başbakanı Angela Merkel‘in, Türkiye’nin komedyen Jan Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik okuduğu şiir nedeniyle yargılanmasını istemesine olumlu yanıt vermesi, koalisyon ortakları arasında krize neden oldu. Bild gazetesi, Almanya’da tartışma başlatan kararın perde arkasını yazdı.

Bild gazetesi 'Böhmermann' kararının perde arkasını yazdı
Bild gazetesi Böhmermann,

Bild gazetesinin iddiasına göre, Türkiye’nin başvurusuna ilişkin karar Salı günü alındı. Merkel, varılan kararı Çarşamba günü açıklayacaktı. Koalisyon ortağı SPD’den itirazlar geldi. Adalet Bakanı Heiko Mass, basın ve ifade özgürlüğüne dikkat çekerek, Jan Böhmermann’a dava açılmasının doğru olmayacağını söyledi, karara karşı çıktı. Bunun üzerine Merkel kararın açıklanmasını erteledi. Cuma gününe kadar yoğun telefon trafiği yaşandı. SPD, sanatçıların tepkisinden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği zaman Almanya’da kendisini eleştirenlere dava açabileceği izleniminin oluşmasından çekindi.
SON SÖZÜ MERKEL SÖYLEDİ
Merkel’in yakın çevresine dayanarak karar aşamasını yazan Bild, tartışmanın sonunda Merkel’in masaya yumruğunu vurarak, SPD’nin karşı çıkmasına rağmen, yargılamaya izin verilmesi kararını verdi. Merkel’in basın toplantısıyla kararı açıklamasının hemen ardından, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve Adalet Bakanı Heiko Maas kendilerinin farklı düşündüğünü ve kararı Merkel’in verdiğini duyurdu.
Komedyene soruşturma talebini kabul etti!
Steinmeier ve Maas, Merkel’in basın toplantısının hemen ardından yaptıkları açıklamada, “Bu zor bir karardı. Her iki durum için de geçerli sebepler vardı. SPD’li üyeler, titiz bir incelemenin ardından, yargılamaya izin verilmemesi yönünde görüş belirtti. Oylamada eşitlik durumunda son karar Başbakanın. Biz soruşturma izninin verilmemesi gerektiği görüşündeydik. İfade, basın ve sanat özgürlüğü bizim anayasamızın koruması altındadır” ifadelerini kullandı.
İLK KEZ OLUYOR
Bild, Başbakan Merkel’in ilk kez hükümet ortağının istemediği bir şeye karar verdiğini yazdı. Koalisyon anlaşmasında, görüş ayrılığı durumunda son sözün Başbakana ait olduğunun yer aldığına vurgu yapan gazete, böyle bir şeyin ilk kez yaşandığına dikkat çekti. Bir hükümette ortaklardan birinin diğerine rağmen karar almasının koalisyonun sonu anlamına geldiği yorumunu yapan Bild, ancak hiç kimsenin şu anda hükümetten ayrılmayı düşünmediğini, kamuoyu yoklamalarının partiler açısından iyi görünmediğini, hele hele bir komedyen yüzünden hükümet krizi çıkarmanın kimseye yaramayacağını yazdı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...