Tgrt Haber
08 Ekim 2021 10:22

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek TGRT Haber'e konuştu! Yeniden kapanma olacak mı?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek, TGRT Haber’de Covid-19 ve aşılanma ile ilgili tüm merak edilenleri cevapladı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek TGRT Haber'e konuştu! Yeniden kapanma olacak mı?
covid-19,aşı,Serap Şimşek

TGRT HABER / ÖZEL

Dünyada ve Türkiye’de Covid-19 ile ilgili mücadele ve aşılama tüm hızıyla devam ediyor. Diğer taraftan kış aylarının gelmesiyle beraber vaka ve ölüm oranlarında artış yaşanıyor. TGRT Haber’de Cem Küçük ve Aslı Hünel ile Günaydın Türkiye Programına katılan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek, Covid-19 ile ilgili merak edilenleri cevapladı.  Şimşek, 65 yaş üstü veya kronik hastalığı olanların 2 doz Sinovac aşısını vurulduktan 3 ay sonra mutlaka hatırlatma dozunu yaptırmalarını ve Biontech’i tercih etmelerini önerdi. Biontech vurulanların ise 6 aydan sonra bağışıklık seviyesinin düştüğünü belirten Şimşek, “ABD’de olduğu gibi Biontech’de de hatırlatma dozu gerekebilir. Bu daha çok yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için söz konusu olabilir” dedi. 

1 MİLYON AŞI 30 ÇOCUĞUN HAYATINI KURTARIYOR

12 yaş üstü kişilerin aşılanmasını öneren Şimşek, Covid-19 hastalarının yüzde 50’sinin 28 yaş altı olduğuna dikkat çekti. Okul döneminde çocukların hastalığı eve taşıyabileceğini belirten Şimşek, ebeveynlerin kesinlikle aşılanması gerektiğini kaydetti. Şimşek, 1 milyon çocuk aşıladığında en az 30 çocuğun hayatının kurtulacağını kaydetti. Türkiye ve dünyada gebelerde ölüm oranının 2 kat arttığını belirten Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Aşı, anneyi de bebeği de koruyor. DSÖ, gebelerin ilk 3 ayda aşılanmasının bir sakıncası olmadığını açıkladı. Anne ölüm hızı sırf Covid-19 yüzünden arttı. Türkiye’de gebelerde aşılanma seviyesi maalesef düşük.” 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek TGRT Haber'e konuştu! Yeniden kapanma olacak mı?

KANSER HASTALARI BU DÖNEMDE AŞI OLMASIN!

Şimşek, kanser hastalarının Covid-19’u ağır seyrettiği ve ölüm oranlarının yüksek olduğu guruplar arasında yer aldığını söyledi. Kanser hastalarında ve bağışıklığı baskılanmış hastalarda antikor cevabının düşük olmasında dolayı mRNA aşılarını öneren Şimşek, “Bu hastaların özellikle kemoterapi döneminde aşıya cevapları daha düşük oluyor. Mümkünse kemoterapiden uzak bir dönemde aşı olsunlar” dedi. 

DÜNYA KAPANMAYACAK 

Eldeki aşıların Delta varyantına karşı koruduğunu belirten Şimşek, “Aşıların koruyuculuk oranı yüzde 50’ye düştüğünde başka aşı üretmek gerekebilir” dedi. Antikor seviyesine baktırmaya gerek olmadığını kaydeden Şimşek, “Dünya bir kapanmaya daha gitmeyecek. Avrupa’da birçok ülkede, yüksek risk guruplarında aşılama oranı yüzde 95 civarında. Avrupa’da ölüm sayıları çok azaldı. Türkiye’de de azaldı ama istediğimiz seviyede değil” ifadelerini kullandı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...