Tgrt Haber
06 Ocak 2016 19:25

Bir ülke daha İran'la ilişkilerini kesti

Cibuti, İran'daki Suudi Arabistan diplomatik misyonlarına yapılan saldırılar nedeniyle İran'la diplomatik ilişkileri kestiğini açıkladı.

Bir ülke daha İran'la ilişkilerini kesti
cibuti, iran,

Cibuti Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluğuna yönelik saldırının ardından İran ile diplomatik ilişkilerin kesildiği belirtildi.

Söz konusu saldırının diplomatik sözleşmelere ve diplomasi geleneğine yönelik büyük bir ihlal olduğu vurgulanarak, sorumluların cezalandırılması için İran'ın caydırıcı nitelikteki gerekli yasal işlemleri hızlandırması istendi.

Açıklamada ayrıca, Cibuti'nin Suudi Arabistan'la tam bir dayanışma içinde olduğu, radikalizm ve teröre karşı, güvenliğini ve istikrarını koruması için tüm uygulamalarını desteklediği kaydedildi.

Suudi Arabistan yönetimi, cumartesi günü aralarında Suudi Arabistan vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.

Söz konusu saldırının ardından Bahreyn ve Sudan İran'la diplomatik ilişkileri kestiğini açıklamış, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise Tahran yönetimi ile diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzarlık seviyesine indirme ve ülkedeki İranlı diplomatların sayısını düşürme kararı aldığını açıklamıştı.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, İran büyükelçisini çağırarak protesto notası vermiş, Ürdün ise İran büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, diplomatik misyonlara yapılan saldırıyı kınadığını bildirmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...