Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Eylül 2017 09:22

BM tarih verdi: DEAŞ, Ekim sonuna kadar yenilir

BM Suriye özel temsilcisi Mistura, terör örgütü için sonun başladığını ve katil sürüsünün iki ay içinde mağlup edileceğini dile getirdi. Mistura'ya göre uluslararası toplum baskı kurarsa Suriye'de bir yıl içinde seçimler yapılabilir.

BM tarih verdi: DEAŞ, Ekim sonuna kadar yenilir
deaş,suriye,savaş bitiyor,bm,birleşmiş milletler suriye özel temsilcisi staffan de mistur,rusya,türkiye,idlib

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, kanlı terör örgütü DEAŞ'ın Ekim ayının sonuna kadar yenilmesini beklediğini söyledi. Özel temsilci, DEAŞ'ın yıkılmasının ardından Suriye'de adil ve özgür bir seçimin yapılması için uluslararası toplumun baskı uygulaması gerektiğini aktardı.

De Mistura, BBC'ye verdiği radyo röportajında "Benim fikrimi soracak olursanız yaşananlar bu savaşın sonunun başlangıcı gibi gözüküyor. Bunun aynı zamanda barışın başlangıcı olduğundan emin olmak zorundayız. Sorunun baş gösterdiği nokta tam da burası" dedi. De Mistura; Rakka, Deyrizor ve İdlib'in henüz istikrara kavuşmaktan uzak olduğunu da sözlerine ekledi.

BM Temsilcisi, uluslararası toplumun hükümeti müzakere masasına oturmaya zorlaması durumunda bir yıl içinde seçimlerin gerçekleşmesinin mümkün olduğunu da söyledi. Deyrizor kenti üç yılı aşkın bir süredir DEAŞ'ın kuşatması altında. Bu durum Birleşmiş Milletler'i halkın ihtiyaçlarını karşılamak için masraflı bir yöntem olan havadan yardıma zorluyor.

BM tarih verdi: DEAŞ, Ekim sonuna kadar yenilir
De Mistura "Suriye hükümeti ve Rusların, bu ay sonuna kadar ya da en geç Ekim başına kadar kenti özgürleştirmeleri oldukça muhtemel" ifadesini kullandı.

BM temsilcisine göre, savaşın sona ermesi yeterli değil, önemli olan savaşı istikrarı sürdürebilecek şekilde bitirmek.

Bir sonraki Astana görüşmeleri 14 ve 15 Eylül'de

Öte yandan Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya, Türkiye ve İran'ın garantörlüğünde düzenlenen Astana barış görüşmelerinin bir sonraki ayağının 14 ve 15 Eylül'de yapılacağını açıkladı.

Bir önceki görüşmeler, Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasını öngören ve Türkiye, Rusya ve İran tarafından imzalanan Astana anlaşmasıyla sonuçlanmıştı.

Açıklamada "Garantör devletlerin verdiği bilgiye göre, önümüzdeki toplantıda çatışmasızlık bölgelerindeki kontrol güçlerinin belgelerini gözden geçirmeyi ve İdlib'te kontrol güçlerinin oluşturulması konuları ele alınacak" denildi. Astana yönetiminin verdiği bilgiye göre, Moskova, Ankara ve Tahran yönetimleri,  İdlib, Humus ve Doğu Guta'daki çatışmasızlık bölgelerinin haritasını çizmeyi ve esir değişimi gibi başka konuları görüşmeyi planlıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...