Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Mart 2014 20:57

BM ve AB'den Youtube açıklaması

Birleşmiş Milletler (BM) sözcü yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında gizli Suriye toplantısının ses kayıtları ve YouTube'a erişimin engellenmesine ilişkin konuştu. Haq, Suriye'de BM'nin tutumunun son derece açık olduğunun altını çizdi. Avrupa Birliği'nden de YouTube'un engellenmesine tepki geldi.

BM ve AB'den Youtube açıklaması
Birleşmiş Milletler, Suriye, Youtube engellemesi, suriye tapesi, YOUTUBE, Farhan Haq ,

Haq, "Herkes biliyor ki, BM olarak biz Suriye'de her türlü silahlandırmaya karşıyız. Tüm ülkelerin özellikle de bölge ülkelerinin Suriye'de tarafları silahlandırmadan uzak durmalı. Biz BM olarak Suriye'de hükümet ve muhalif güçleri bir barış masasına oturmaları için gayret göstermeleri konusunda cesaretlendiriyoruz." dedi. Youtube yasağı için de konuşan Hak, "Bu konuda açıklamamızı Cenevre ofisimiz Twitter yasağı üzerine yapmıştır. YouTube yasağı için de cevabımız aynı olacaktır." dedi. Geçtiğimiz gün BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, Cenevre'de Twitter yasağı üzerine Tükiye'yi eleştiren bir açıklama yapmıştı. Colville şunları söylemişti: "Evet, Twitter'a erişimin 20 Mart'ta Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından Türkiye'nin uluslararası insan hakları yükümlülükleriyle uyuşmayabilecek şekilde engellenmesinden endişeliyiz. 14 Şubat'ta ifade ettiğimiz gibi, Türkiye'nin telekomünikasyon yetkililerine (TİB) mahkeme kararı olmadan web sitelerini engelleme hakkı veren 6518 sayılı yasa adıyla Türk hükümeti tarafından kabul edilen kanun değişikliklerinden endişeliyiz. Kanun bu haliyle, özellikle ifade ve düşünce özgürlüğüyle mahremiyet hakkına ilişkin olanlar, Türkiye'nin uluslararası insan hakları yükümlülükleriyle uyuşmuyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Kasım 2013'de vurguladığı gibi, insanların offline hakları online olarak da korunmak zorundadır. Yetkililere Twitter yasağını yürürlükten kaldırma ve 5651 ve 6518 sayılı yasaları gözden geçirip bunları uluslararası insan hakları standartları ile uyumlu hale getirme çağrısı yapıyoruz."
AB'DEN YOUTUBE TEPKİSİ
Avrupa Birliği, Twitter'ın ardından YouTube'un da engellenmesine  tepki gösterdi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, akşam saatlerinde "Twitter, YouTube, muhalif basın ve muhalif sesler: Türkiyeli yetkililer ifade hürriyetine baskıyı nerede sonlandıracaklar?" tweetini attı. AB Komisyonu'nun Genişleme ve Avrupa Komşuluk Siyaseti'nden sorumlu üyesi Stefan Füle de mesajında "Twitter, YouTube – bu süreç nerede nihayetlenecek? Haber paylaşma hürriyetine saygı gösterilmeli, kısıtlamalar orantılı olmalı." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...