Tgrt Haber
19 Ocak 2022 10:51

BM, bin yılın felaketini yaşayan Tonga için harekete geçti

BM, bin yılda bir yaşanacak olan volkanik patlamaya ve tsunamiye maruz kalan Tonga’ya yardım göndermek için hazırlanıyor. Ancak BM, Covid-19 riski nedeniyle yardım operasyonlarının uzaktan yürütülebileceğini açıkladı.

BM, bin yılın felaketini yaşayan Tonga için harekete geçti
Tonga volkanik patlama,Tonga tsunami

Ada ülkesi Tonga’da meydana gelen şiddetli volkanik patlama ve tsunaminin ardından Birleşmiş Milletler (BM) harekete geçti. Tamamen külle kaplı olan ve ne denli bir hasarın olduğu tespit edilemeyen ada ülkesine BM’ler insani yardım gönderecek. BM, Covid-19 riski nedeniyle yardım operasyonlarının uzaktan yürütülebileceğini belirtti.  

Tonga hükümeti, büyük bir volkanik patlamanın tsunamiyi tetiklemesi ve 100.000 kişilik ülkenin kalın volkanik külle kaplamasının ardından yaşanılanları "benzeri görülmemiş bir felaketle" olarak tanımlamıştı. 

BM, bin yılın felaketini yaşayan Tonga için harekete geçti

YARDIM MALZEMELERİNE KÜL ENGELİ 

Geçtiğimiz cumartesi günü, denizaltı yanardağı Hunga Tonga-Hunga Ha'apai'nin patlaması ve ardından oluşan tsunami nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetti.  Hükümet, hasarın ciddiyeti nedeniyle Mango, Fonoifua ve Nomuka adalarına ek kurtarma ekipleri gönderildiğini söyledi. Mango'daki tüm evlerin yıkıldığını ve Fonoifua'da sadece iki evin ayakta kaldığını, Nomuka'da ise büyük hasar olduğunu belirtti. Ayrıca Yeni Zellanda ile Avustralya’da yardım gemisi ve askeri kargo uçağı gönderdi. Ancak pistin külle kaplı olması nedeniyle yardım malzemelerinin ulaşması bir gün daha alacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...