Tgrt Haber
16 Kasım 2016 21:35

BM'den açıklama: 'Musul'dan topyekün kaçış felaket getirir'

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Irak Sorumlusu Bruno Geddo, Musul'da topyekün bir göçün yaşanması halinde büyük bir insani felaketin ortaya çıkacağı uyarısında bulundu.

BM'den açıklama: 'Musul'dan topyekün kaçış felaket getirir'
bm, musul,

Geddo, Irak ordusu ve terör örgütü DEAŞ'ın ateşi arasında kalan Musullu sivillerin kamplara sevk edilmesi için kısa bir süre önce kurulan Hazır  ve Hasan Şam çadır kamplarını ziyaret etti.
 
Çadır kampları ziyaretinden sonra AA muhabirine açıklama yapan Geddo, "Kent içerisinde halen 1,5 milyon sivilin olduğu tahmin ediliyor. Şu anda 80 bin  sığınmacıyı karşılayacak kadar kamplar hazırladık. Bunun yanında ortalama  240 bin sığınmacıya kucak açabilecek kamp hazırlıkları ise devam ediyor. Kamplar kurmaya ve gerekli tedbirleri almaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Sivillerin Musul'dan şu ana kadar küçük gruplar halinde geldiğini dile getiren Geddo, "Musul'da insanlık dramı yaşanması halinde büyük bir kaos ve  felaketin görülmesi söz konusu konusu. İnsanların aynen bu şekilde gelmesi  temennisinde bulunuyoruz." dedi.
 
Musul'u kurtarma operasyonundan sonra BM ve Bağdat hükümeti tarafından  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) kontrolündeki bölgelerde kurulan sığınmacı  kamplarına bir ay içerisinde 50 bine yakın sivilin geldiği bilgisini paylaşan  Geddo, "İnsanlar sürekli bir şekilde gelmeye devam ediyor. Kamplara yeni gelen  insanlarla konuştuğum zaman yüzlerindeki terör ve korku ifadesini net bir şekilde  görebiliyorum. Gelen sığınmacılardan bir tanesi 10 gün boyunca bir odada iki ateş  arasında kaldığını belirtti. Başka bir kadın ise evlerinin DEAŞ hedefine yakın  olmasından dolayı her gün şiddetli çatışmaların yaşandığını, korku içerisinde  kaçmayı beklediklerini söyledi." diye konuştu.
 
Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammed önceki gün yaptığı  açıklamada, Musul'u kurtarma operasyonu kapsamında şu ana kadar 50 binin  üzerinden insanın evlerini terk edip sığınmacı kamplarına ulaştığını belirtmişti.
 
Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 17 Ekim'de terör örgütü DEAŞ'ın elinde  tuttuğu Musul'un kurtarılması operasyonunun başladığını duyurmuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...