Tgrt Haber
11 Temmuz 2014 21:19

BM'den Avrupa'ya 'Suriyeli sığınmacı' çağrısı

Birleşmiş Milletler, az sayıda Suriyeli sığınmacıyı kabul eden Avrupa ülkelerinin kapılarını sığınmacılara daha fazla açması gerektiğini söyledi.

BM'den Avrupa'ya 'Suriyeli sığınmacı' çağrısı
bm, avrupa, suriye, sığınmacı,

Birleşmiş Milletler (BM), Suriyeli mültecilerin sadece yüzde 4'ünün, Türkiye dışındaki Avrupa ülkelerine sığınma talebinde bulunduğunu bildirdi. BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Melissa Fleming, Avrupa ülkelerini, Suriye sığınmacılar için daha fazla çaba sarfetmeye çağırarak, az sayıda Suriyeli sığınmacıyı kabul eden Avrupa ülkelerinin kapılarını sığınmacılara daha fazla açması gerektiğini söyledi. Son rakamlara göre 2,9 milyon Suriyeli mültecinin neredeyse tamamının Lübnan, Ürdün ve Türkiye'de bulunduğunu belirten Fleming, bu nedenle de sığınmacıların, artık kapasitelerinin zorlayan komşu ülkelerin ötesine geçmek zorunda kaldıkları vurguladı. Birçok Suriyelinin artık Avrupa'ya sığınmak istediğini ifade eden Fleming, "Avrupa ülkelerinden, Suriyeliler için daha çok şey yapmasını istiyoruz" dedi. Fleming, 2011'de başlayan Suriye krizinden sonra Avrupa'ya gidebilen Suriyelilerin sayısının çok düşük olduğuna değinerek, "Yüzde 56'sı Almanya ve İsveç için olmak üzere Avrupa ülkelerine 123 bin 600 sığınma başvurusu yapıldı" dedi. Fleming, komşu ülkelerde bulunan mülteci sayısı ile kıyaslandığında Avrupa ülkelerindeki sığınmacıların sayısının çok az olduğunu vurguladı. Suriyeli mültecilerin sadece yüzde 4'ünün, Türkiye dışındaki Avrupa ülkelerine sığınma talebinde bulunduğu belirten Fleming, "Buna karşın nüfusu 4.4 milyon olan Lübnan, nüfusunun yüzde 25'ine denk gelen 1.1 milyon sığınmacıyı kabul etti' dedi. BMMYK kayıtlarına göre, sadece Türkiye'de 789 bin 469 kayıtlı Suriyeli mülteci var. BMMYK, 2011'de 6 bin 400, 2012'de 23 bin 400, 2013'te 51 bin 500 ve 2014'te Ocak-Mayıs döneminde 30 bin 700 Suriyelinin Avrupa ülkelerine sığınma talebinde bulunduğu bilgisini verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...