Tgrt Haber
07 Haziran 2022 09:21 - Güncelleme : 07 Haziran 2022 09:33

Küresel gıda krizi kapıda! BM'den bir uyarı daha: Savaşlar tetikliyor

Gıda krizine karşı BM’den yapılan uyarılara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Koronavirüs salgını ve Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte fırlayan gıda ve yakıt fiyatlarının dünya ülkelerinin istikrarsızlığa doğru ittiği belirtildi

Küresel gıda krizi kapıda! BM'den bir uyarı daha: Savaşlar tetikliyor
BM,Birleşmiş Milletler,Gıda krizi,Savaş,Ukrayna,Rusya

Küresel ısınma, koronavirüs salgını ve 3 ay önce patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte gıda ve yakıt fiyatları tavan yaptı. Fiyatların bu denli artmasıyla birçok ülkede enflasyon zirveleri gördü.

Üst üste gelen krizler ile birlikte durumun daha da kötüye gideceğini belirten Birleşmiş Milletler’den (BM) yeni bir gıda krizi uyarısı geldi.

FAO ve WFP'den ortak yapılan açıklamada, küresel ısınma, savaşlar, ekonomik şoklar, koronavirüs salgınının kalıcı etkileri ile milyonlarca insanın açlığa ve yoksulluğa ittiği belirtildi.

İNSANİ YARDIM ÇAĞRISI

Haziran ile Eylül ayı arasında yoksul ülkeler başta olma üzere açlığın artacağı 20 nokta belirlendi. Bu noktalarda açlığı önlemek ve hızlı bir şekilde insani yardım için çağrıda bulunuldu.

Bu uyarıların ardından yapılan açıklamada kendi düşüncelerini de paylaşan FAO Genel Direktörü Çü Dongy, dünyayı gıda güvensizliğine iten krizlerden derin endişe duyduğunu aktardı.

SON 20 YILIN EN KÖTÜSÜ

Dongy’nin bu endişelerini dile getirdikten sonra WFP İcra Direktörü David Beasley de düşünlerini paylaştı.  Beasley, Mevcut koşulların, 2011 Arap Baharı dönemi ve 2007-2008 dönemindeki gıda fiyatları krizinden çok daha kötü olduğunu, buna karşı hızlı şekilde harekete geçmek gerektiğini belirtti.

KRİZ SEVİYESİ: FELAKET

FAO ve WFP'nin Eylül 2022'ye kadar açlığın kötüleşmesini beklediği 20 sıcak nokta arasında Etiyopya, Nijerya, Güney Sudan, Yemen, Somali, Afganistan gibi açlık kategorisinde durumu "felaket" seviyesinde olan yerlerin bulunduğu ifade edildi.

 

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...