Tgrt Haber
16 Aralık 2015 03:23

BM'den İran'a soğuk duş

BM uzmanlar paneli, İran'ın gerçekleştirdiği İmad balistik füze denemesinin, BMGK'nın İran yaptırımlarının ihlali olduğunu tespit etti.

BM'den İran'a soğuk duş
bm, birleşmiş milletler, iran

BM Güvenlik Konseyi'nin, İran'a uygulanan yaptırımlarını denetleyen Komitesi (1737) tarafından oluşturulan uzmanlar paneli, İran'ın yaptırımları ihlal ettiğini belirledi.
BM Güvenlik Konseyi'nde konuya ilişkin düzenlenen toplantıda, İspanya'nın BM Daimi Temsilcisi ve 1737 Komitesi'nin Başkanı Roman Oyarzun Marchesi, 15 Eylül-14 Aralık arasını kapsayan 3 aylık raporu, Konsey üyelerine sundu.
Oyarzun, Komite'ye ulaşan şikayetler üzerine, İran'ın 10 Ekim'de gerçekleştirdiği İmad balistik füze denemesini uzmanlar paneline incelettiklerini ve panelin, bu denemenin 1929 sayılı BMGK kararının 9. paragrafının ihlali olduğunu raporladığını söyledi.
Söz konusu paragrafta, İran'ın nükleer başlık taşıyabilecek füze edinmesine ilişkin her türlü faaliyet yasaklanıyor.
BMGK'nın 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında, temmuz ayında bu ülkenin nükleer programına ilişkin anlaşmaya varılmış ve anlaşma 18 Ekim'de yürürlüğe girmişti.
Anlaşma gereği İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması bir takvime bağlanmıştı. Bu takvim uyarınca İran'ın 8 yıl daha nükleer başlık taşıyabilecek balistik füze yapımına ilişkin her türlü faaliyeti yasaklanmıştı.
İran'ın ihlaline ilişkin henüz BM Güvenlik Konseyi'ne üye ülkelerden bir talep gelmedi. İhlalin temmuz ayında varılan anlaşmayı nasıl etkileyeceğine ilişkin de henüz açıklama yapılmadı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...