Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Ocak 2015 21:16

BM'den İsrail'e vergi çağrısı, 'Derhal ödeyin'

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Frandzen, İsrail'in Filistin adına topladığı yaklaşık 127 milyon dolarlık vergi gelirinin derhal transferinin yapılması gerektiğini söyledi.

BM'den İsrail'e vergi çağrısı, 'Derhal ödeyin'
bm, israil, vergi,

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jens Anders Toyberg-Frandzen, İsrail'in, Filistin adına topladığı vergilerin transferini durdurmasının Paris Protokolü'ne aykırı olduğunu, uygulamaya hemen son verilmesi gerektiğini bildirdi. BM Güvenlik Konseyi, Ortadoğu'daki gelişmelere ilişkin aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Toyberg-Frandzen, İsrail'in 3 Ocak'ta Filistin adına topladığı yaklaşık 127 milyon dolarlık vergi gelirinin transferini durduğunu hatırlattı. Söz konusu uygulamanın, Oslo Anlaşması'nın Paris Protokolü'ne aykırı olduğunu vurgulayan Toyberg-Frandzen, "İsrail'e derhal bu vergi gelirlerinin transferini başlatma çağrısı yapıyoruz" dedi.

Filistin-İsrail arasındaki sorunun çözümünde mesafe alınamadığını da kaydeden Toyberg-Frandzen, "tarafların karşılıklı eylemleri" nedeniyle çözümden giderek uzaklaşılmasının BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'u da endişelendirdiğini söyledi.

Toyberg-Frandzen, tüm taraflara ayrılığı daha da derinleştirecek adımlardan sakınmaları çağrısı yaptıklarını belirterek, uluslararası toplumun da iki devletli çözüm ve kalıcı barış için sorumluluk almasını istedi.

"Ateşkes kırılgan"

Toyberg-Frandzen, İsrail'in Gazze saldırısının ardından varılan ateşkes anlaşmasından bu yana beş ay geçtiğini de ifade ederek, ateşkesin halen tehlikeli derecede kırılgan olduğunu kaydetti.

Gazze'de insani koşulların kış nedeniyle çok kötü olduğunu anlatan Toyberg-Frandzen, "Gazze ağır kış şartlarının yaşandığı bir dönemde ciddi enerji sıkıntısı yaşıyor" diye konuştu.

Gazze'nin imarı çalışmalarının da fon yetersizliğine rağmen sürdüğünü ifade eden Toyberg-Frandzen, 11 Ocak itibarıyla 38 bin kişinin BM-Filistin ve İsrail arasında kurulan mekanizmadan yararlanarak inşaat malzemesi edindiğini bildirdi.

Toyberg-Frandzen, Kahire'deki toplantıda Gazze'nin inşası için verilen maddi yardım sözlerinin tutulmadığını da vurgulayarak ilgili ülkelerden taahhütlerini bir an önce yerine getirmesini istedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...