Tgrt Haber
19 May 2022 12:44 - Güncelleme : 23 May 2022 15:18

BM'den kıtlık uyarısı: Ukrayna limanları açılmazsa kitlesel göç yaşanabilir

Ukrayna limanlarında depolanan tahılların ihraç edilememesine dikkat çeken Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), bu durumu 'küresel gıda güvenliğine açılmış bir savaş' diye niteleyerek, limanlar açılmazsa 'kıtlık ve zorunlu kitlesel göç' yaşanabileceği uyarısı yaptı.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
BM'den kıtlık uyarısı: Ukrayna limanları açılmazsa kitlesel göç yaşanabilir
birleşmiş milletler,ukrayna

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde düzenlenen bakanlar düzeyi toplantıda konuşan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley, küresel gıda güvenliğine dikkat çekti. Direktör Beasley, ''Başkan Putin size sesleniyorum, eğer bir kalbiniz varsa lütfen bu limanları açın.' dedi.

Ukrayna limanlarında depolanan tahılların ihraç edilememesinin ''küresel gıda güvenliğine açılmış bir savaş'' olduğunu söyleyen Beasley, limanlar açılmazsa ''kıtlık ve zorunlu kitlesel göç'' yaşanabileceği uyarısında bulundu.

UKRAYNA LİMANLARI AÇILMALI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise küresel açlık seviyesinin yeni bir rekora doğru gittiğini ve ciddi derecede gıda güvensizliği ile karşı karşıya olanların son iki yılda 135 milyondan 276 milyona çıktığını söyledi. 500 binden fazla kişinin kıtlık koşullarında yaşadığına dikkati çeke Guterres, bu rakamın 2016'dan beri yüzde 500 arttığını kaydetti.

Ukrayna ve Rusya'nın dünyanın buğday ve arpa ihtiyacının neredeyse üçte birini ve ayçiçek yağı ihtiyacının yarısını karşıladığını belirten Guterres, Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının yeniden yapılabilmesi için, Rusya, Ukrayna, Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği ile yoğun temas içinde olduklarını ifade etti.

BM'den kıtlık uyarısı: Ukrayna limanları açılmazsa kitlesel göç yaşanabilir

G7 ZİRVESİ: YAKIN TARİHİN EN ŞİDDETLİ GIDA VE ENERJİ KRİZİ

Geçtiğimiz günlerde de G7 Dışişleri Bakanları, Almanya'daki Schleswig-Hostein eyaletinin Wangels bölgesinde bir araya geldi. Toplantının ana gündem maddesinde, Ukrayna'da devam eden savaşın yoksul ülkeleri tehdit eden küresel bir gıda ve enerji krizini körüklediği yer aldı. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını 21. yüzyıl için bir dönüm noktası olarak nitelendiren G7, “Bu savaş Avrupa'nın çok ötesinde dramatik sonuçlar doğuruyor. G7 olarak bizler barış, refah, güvenlik ve istikrar için bağlı olunan uluslararası kuralların alenen göz ardı edilmesine seyirci kalmayacağımızı açıkça belirtmek isteriz” dedi.

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın sadece bölgesel değil, küresel bir etkiye sahip olduğunun da ifade edildiği toplantıda, “Rusya'nın saldırıları, yakın tarihin en şiddetli gıda ve enerji krizlerinden birini oluşturdu ve şu anda bu dünya genelindeki en savunmasız olanları tehdit ediyor. Bu tür eylemler ayakta kalmamalı. Gezegenimiz olağanüstü zorluklarla karşı karşıya. Üstelik Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırıları, bu zorlukların üstesinden gelmek için ilerlemeyi baltalıyor ve tersine çeviriyor. Yaşanan bu acil krizde G7, Ukrayna'ya hem kısa hem de uzun vadede destek sözü verdi. Küresel gıda güvenliğini korumak için koordineli ve çok yönlü müdahaleyi hızlandırmaya ve bu açıdan en savunmasız ortaklarımızın yanında olmaya kararlıyız” ifadeleri kullanıldı. 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mesut22 Mayıs 2022 14:22

Ukrayna da liman mı kaldı? Silah vereceğinize barış görüşmeleri destek verip savaş başlamadan en az hasarla biterdi. Ukrayna halkı mülteci kampında kendi halkına yardım edemiyor. Barış için biran önce çalışmalıyız.

Sonraki Haber Yükleniyor...