Tgrt Haber
18 Ağustos 2014 22:51

BM'den tarafllara kalıcı ateşkes çağrısı

BM, İsrail-Filistin arasındaki geçici ateşkesin sona ermesinden önce taraflara kalıcı ateşkes konusunda uzlaşma çağrısında bulundu.

BM'den tarafllara kalıcı ateşkes çağrısı
İsrail, bm, gazze, birleşmiş milletler, DÜNYA haberleri, DÜNYA,

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına katılan, BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry, İsrail-Filistin arasındaki geçici ateşkesin gece yarısı sona ermesinden önce taraflara kalıcı ateşkes konusunda uzlaşma çağrısında bulundu. BMGK üyeleri, 22 Temmuz'da Arap Birliği adına Ürdün tarafından sunulan karar tasarısıyla İsrail-Filistin barışında alacağı rol konusundaki tartışmalarda şu ana kadar sonuca ulaşamazken, BM Özel Koordinatörü Robert Serry Gazze'deki şiddet ve misilleme döngüsünü kırma konusundaki çabalarını devam ettiriyor. Serry, İsrail ile Hamas arasındaki 5 günlük ek uzatma süresinin sona ermesine saatler kala New York'ta BMGK üyelerine brifing verdi. Konuşmasında, Mısır'daki İsrail-Filistin arasında geçici ateşkes görüşmelerini desteklemek için Kahire'ye gittiğini bildirdi. Müzakerelerde, Gazze'deki halkın daha iyi bir gelecek umutları ve İsrail'deki halkın sürdürülebilir güvenlik umudu olduğunu belirten Serry, ''Barış görüşmelerindeki tüm heyetlere bu sorumluluğu yaşatmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu akşam ateşkes süresinin dolması nedeniyle taraflara, Gazze'yi felç eden belli başlı sorunlara hitap edecek veya bu konuda somut bir ilerlemenin sağlandığı, kalıcı ateşkes konusunda bir uzlaşmaya varmaları çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu. Serry, Gazze'de İsrail'in yaklaşık 2 bin Filistinli'yi öldürdüğünü ve bunların üçte ikisinin sivil olduğunu ve sivillerin ise 459'unun çocuk, 239'unun da kadınlardan oluştuğunu belirtti. Yaklaşık 10 bin Filistinli'nin yaralandığı bildiren Serry, İsrail saldırıları süresince, 2 İsrailli sivil ile 64 İsrailli askerin de öldüğünü kaydetti. BM Özel Koordinatörü Serry, Filistin sorununun sadece Gazze'den ibaret olmadığını vurgulayarak, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki durumun da endişe verici olduğunu hatırlattı. Robert Serry, BMGK üyelerinden Gazze'nin yeniden inşaasını öncelikli olarak ele almalarını istedi. Serry, Gazze'ye çimento, inşaat malzemesi ve kum gibi inşaat malzemesinin sağlanmasına izin verilmesinin altını çizerken, "Gazze Şeridi'ne insanların ve malların girişine ilişkin kısıtlamaların, istikrarsızlığı beslemeye devam edeceğini" vurguladı. Serry, inşaat malzemelerin Gazze'ye ulaşmasının, İsrail'in meşru güvenlik kaygılarını karşılayacak şekilde olması gerektiğini de belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...