Tgrt Haber
02 May 2014 12:40

BMGK kararları Suriye'de işlemiyor

BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin 2139 sayılı kararının üzerinden iki aydan fazla süre geçmesine karşın, Suriye'deki insani durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor.

BMGK kararları Suriye'de işlemiyor
BMGK kararları, suriye, esad rejimi

BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'nin tüm noktalarına insani yardım ulaştırılmasının sağlanması, kentlerdeki kuşatmaların kaldırılması ve varil bombaları dahil hava saldırılarının sonlandırılmasını isteyen 2139 sayılı kararının üzerinden iki aydan fazla süre geçmesine karşın, Suriye'deki insani durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. BMGK'da uzun müzakereler ve batılı ülkelerin hazırladığı metnin Rusya'nın istediği şekle getirilmesi sonucu 22 Şubat'ta Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasını içeren 2139 sayılı karar oybirliği ile kabul edilmişti. Yasal olarak bağlayıcılığı olmasına karşın aradan geçen iki aydan daha uzun süre içinde karar metnindeki maddelerin neredeyse hiçbiri hayata geçirilemedi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BMGK kararı uyarınca Konsey'e her ay rapor sunuyor. Ban, bu talep doğrultusunda mart ayında sunduğu raporda, karara rağmen ihtiyaç içindeki sivil halka insani yardım ulaştırılmasının halen çok zor olduğunu, kentlerdeki kuşatmaların devam ettiğini, Suriye rejiminin hava saldırılarını sürdürdüğünü, aşırı grupların da kontrollerindeki bölgelerde kendi ideolojilerini güç kullanarak empoze etmeye çalıştıklarını belirtmişti. Genel Sekreter, nisan ayı sonunda sunduğu ikinci raporunda da ilk raporundakine benzer ifadeler kullanarak, Suriye genelinde 3,5 milyon kişinin temel ihtiyaçlarına ve gıda maddelerine erişiminin bulunmadığını belirtmişti.
Binlerce insanın sağlık hizmeti ve hayati önemdeki ilaçları alamadığını vurgulayan Ban, "İnsanların gıda ve tıbbi yardıma ulaşımının engellenmesi uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. BM Güvenlik Konseyi, uluslararası hukukun açık bir şekilde ihlali karşısında gerekli adımları atmalıdır" ifadeleriyle BM Güvenlik Konseyi'ne çağrı yapmıştı.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos da bu hafta BMGK'ya verdiği brifingte, BMGK kararından bu yana Suriye'deki insani durumun düzelmekten öte daha da kötüye gittiğini vurgulayarak, "Tüm BMGK üyeleri arasında birlikte kararlı bir tutum alınmaması halinde sahada ihtiyaç duyulan değişiklikler hayata geçirilemeyecek. 2139 sayılı karar işlemiyor" ifadelerini kullanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...