Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Mart 2014 07:21

BMGK Ukrayna'yı görüştü

BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna'daki gelişmeleri görüşmek için toplandı.

BMGK Ukrayna'yı görüştü
BMGK Ukrayna'yı görüştü, ukrayna konulu toplantı, ukrayna'daki son gelişme, ukrayna'da son gelişmeler,

Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev, BM Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna'daki gelişmeleri değerlendirdiği özel oturumunda yaptığı sunumun ardından gazetecilere açıklama yaptı. BMGK üyelerine Ukrayna'daki son gelişmelerle ilgili bilgi verdiğini kaydeden Sergeyev, "Güvenlik Konseyi'nden siyasi ve moral destek bekliyoruz. Yapabilecekleri herşeyi yapmalarını ve önleyici diplomasiyi işletmelerini istiyoruz" dedi. Rusya'nın silahlı unsurlarının Kırım'da bulunduğunu BMGK'ya anlattığını da belirten Sergeyev, "Rus saldırı helikopterleri ve MI-24 askeri uçakları Ukrayna topraklarına girdi. Rusya'nın desteklediği gruplar Kırım'da Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne tehlike oluşturuyor" diye konuştu.
Aynı senaryonun daha önce Abhazya ve Osetya'da da oynandığını savunan Sergeyev, "Güvenlik güçlerimize güveniyoruz. Kendimizi, savunmak için yeterli gücümüz var" dedi. Basın toplantısında önce Rusya tarafından Ukrayna topraklarına saldırı olduğu yönünde açıklama yapan Sergeyev, daha sonra gazatecilerin sorusu üzerine henüz hukuki olarak "saldırı" tanımlamasını kullanmadıklarını söyledi. BMGK Dönem Başkanı Litvanya'nın BM Daimi Temsilcisi Raimonda Murmokaite, BMGK'daki toplantının bitmesinin ardından gazetecilere açıklama yaptı.
Ukrayna'nın talebi üzerine toplantı düzenlediklerini kaydeden Murmokaite, "Toplantıda Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve birliğine olan destek vurgulandı. Konsey, Ukrayna'daki tüm taraflarla ve siyasi aktörlerle teması ve kapsamlı bir çözüm için diyaloğu desteklemeye devam edecek" dedi. Murmokaite, BMGK'nın bir basın bildirisi taslağı üzerinde çalıştığını ancak metne son halinin henüz verilmediğini de dile getirdi. Bu arada, BMGK'da toplantının devam ettiği sırada BM önünde toplanan bir grup, "Rusya elini Ukrayna'dan çek", "Ukrayna'ya yardım" sloganlarıyla gösteri düzenlediler. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, BMGK toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada,  Ukrayna halkının kendi geleceğini belirlemesi gerektiğini belirterek, "Biz Rusya'nın Kırım'da askeri konuşlanma gerçekleştirdiği yönündeki raporlar nedeniyle büyük rahatsızlık duyuyoruz. Rusya'dan askeri güçlerini geri çekmesini veUkrayna halkına geleceğini kendilerinin belirleme fırsatı tanıması çağrısı yapıyoruz" dedi.
Uluslararası toplumun Ukrayna halkı ile dayanışma içinde olma yükümlülüğü olduğunu ve böylece "gereksiz şiddetin" önüne geçilebileceğini dile getiren Power, "Tüm ülkelerin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstermesini istiyoruz. Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü tehlikeye atacak her türlü hareketi ABD kınar" diye konuştu. Ukrayna'da yeni kurulan hükümete Ukrayna içindeki bütün önemli kesimlerin büyük destek verdiğini ifade eden Power, ülkedeki yeni kabinenin temsil kabiliyetinin yüksek ve katılımcı olduğunu vurguladı.  Kırım için acil olarak "uluslararası arabulucu misyonu" kurulması çağrısı yaptıklarını da belirten Power, böylece şiddetin azaltılıp diyaloğun sağlanabileceğini kaydetti.
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin de gazetecilere yaptığı açıklamada, yabancı ülkelerin Ukrayna'daki siyasi sürece karışarak bugünkü duruma neden olduklarını savundu. Ukrayna'da yeni kurulan hükümetin her kesimi temsil etmediğini ifade eden Churkin, "Yeni Hükümet kendisini ulusal birlik hükümeti olarak niteleyemez, çünkü ülkenin belirli bölgelerinden temsilciyi içeriyor" dedi. Churkin, Kırım'da Rus askeri unsurlarının bulunduğu iddialarına ilişkin de, "Bizim Ukrayna ile Sivastopol'da Karadeniz filosu bulundurma anlaşmamız var. Biz bu anlaşma çerçevesinde hareket ediyoruz" diye konuştu.
Gazetecilerin, Ukrayna'ya Rus helikopterleri ve savaş uçaklarının girdiği iddialarını hatırlatmaları üzerine de Churkin, bu konuda yeterli bilgisinin olmadığını söyleyerek 1. Dünya savaşının İngiltere'de yayınlanan bir gazetenin yanlış haberi üzerine başladığını belirtti. Bu tür bilgiler olabileceğini vurgulayan Churkin, "Ancak bu haberler her zaman doğru olmaz" dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...